Svijet

Ruske snage bezbjednosti ubile osam ekstremista na Kavkazu

Ruske snage bezbjednosti ubile osam ekstremista na Kavkazu
Ruske snage bezbjednosti ubile osam ekstremista na Kavkazu

Moskva - Ruske snage bezbednosti ubile su osam ekstremista, koji su nedavno postali članovi Islamske države, u Republici Ingušetiji na prostoru Sjevernog Kavkaza, saopštio je Državni komitet za borbu protiv terorizma.

"Prema informacijama bezbednosnih snaga, neutralisani ekstremisti nedavno su položili zakletvu i postali članovi međunarodne terorističke organizacije IS“, saopšteno je iz komiteta.

Među identifikovanim žrtvama je i Adam Tagilov, za koga se sumnjalo da stoji iza napada na Grozni, prestonicu Čečenije, decembra 2014, preneo je Sputnjik.

Agencija za borbu protiv terorizma saopštila je da je pronašla improvizovane eksplozivne naprave spremne za upotrebu i više od 2.000 komada municije tokom racije.

Federalna služba bezbjednosti (FSB) objavila je u aprilu da se grupa ekstremista u oblasti sjevernog Kavkaza, nazvana "Imarat Kavkaz“, pridružila IS.

Riječ je o militantnoj islamističkoj organizaciji koja želi formiranje nezavisnog kalifata u ruskom Severnom Kavkazu, u kom dominira muslimansko stanovništvo.

FSB procjenjuje da bi čak 1.700 ekstremista iz Rusije moglo da se bori u redovima IS u Siriji i Iraku, gde je ova grupa tokom prošle godine zauzela ogromne dijelove teritorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije