Svijet

Ruski diplomata: Abotova prijetnja je nezrela, Putin je džudo stručnjak

Ruski diplomata: Abotova prijetnja je nezrela, Putin je džudo stručnjak
Ruski diplomata: Abotova prijetnja je nezrela, Putin je džudo stručnjak

KANBERA - Ruski diplomata Aleksandar Odevski rekao je danas u Kanberi da su prijetnje premijera Australije Tonija Abota (56) da će se fizički obračunati sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom (62) nezrele, uz upozorenje da je Putin džudo stručnjak.

Abot planira susret sa Putinom na marginama samita 20 najvećih svjetskih ekonomija (G20) u Brizbejnu u novembru da bi insistirao na odgovornosti za rušenje malezijskog aviona u Ukrajini u julu, kada je poginulo 298 ljudi, uključujući australijske državljane, prenijela je agencija AP.

Abot je rekao da će se s Putinom obračunati, koristeći ragbi termin "shirtfront", koji označava momenat kada jedan igrač zgrabi protivničkog igrača s ciljem da ga obori na zemlju.

Abot je bivši bokser, a Putin je bivši pripadnik KGB i ima crni pojas u džudou, navela je američka agencija.

Treći sekretar u ambasadi Rusije u Kanberi Odevski rekao je da Abotovu prijetnju smatraju oštrom i "nezrelom".

"Mi se svakako divimo australijskom premijeru. On je u veoma dobroj kondiciji ali ruski predsednik je profesionalni džudo rvač", istakao je ruski diplomata.

Abotova prijetnja bila je hiperbola (preuveličavanje) ali rijetki javni odgovori ruske ambasade govore o dubokom diplomatskom jazu, ocijenila je agencija AP.

Vlada u Kanberi prvobitno nije bila sigurna da li Putina treba da pozove na samit G20, ali su države članice te organizacije ukazale da je to potrebno, kako bi se razgovaralo o aktualnim geopolitičkim tenzijama.

"Australija predsjedava G20 ove godine, ali mi ne možemo da donosimo unilateralne odluke. To mora da bude konsenzus, a konsenzus među članicama je bio da se Putin pozove", rekao je Abot.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije