Svijet

Ruski mediji debatuju o krivici za pad malezijskog aviona

Ruski mediji debatuju o krivici za pad malezijskog aviona
Ruski mediji debatuju o krivici za pad malezijskog aviona

MOSKVA - U ruskim medijima danas plamti debata o tome ko je kriv zbog pada malezijskog aviona iznad istoka Ukrajine, od kojih neki upiru prstom u Kijev, dok drugi zauzimaju oprezniji stav.

Preko cijele naslovne strane sa slikom nesreće, tabloid "Tvoi Den"  ispisao je naslov: "Vlasti Donjecke Narodne Republike tvrde da je avion uništen ukrajinskom 'buk' raketom", sistemom protivvazdušne odbrane, prenio je AFP.

Ovaj list citira pripadnika bezbjednosnog savjeta u Donjecku Sergeja Kavtaradzea koji kaže da su, prema njihovim informacijama, "avion oborile ukrajinske oružane snage"

Novinari "Tvoi dena" bili su među prvima na licu nesreće, a ovaj list objavio je fotografije malezijskih i holandskih pasoša rasutih na travi, kao i potresne scene sa lica mjesta na kojima se vide dijelovi ljudskih tijela.

Dnevnik "Izvestija", prenosi tvrdnju proruskih snaga da je nesreća "planirana provokacija Kijeva".

Taj list o istočnoj Ukrajini govori kao "Novorusiji", kako je nazivaju neki pripadnici proruskih snaga.

List prenosi izjave lidera proruskih snaga među kojima i Aleksandra Borodaja, da snage koje kontrolišu tu oblast nemaju oružje tako sofisticirano kao što je "buk".

"Procjenite sami, ko je to mogao da uradi? Pobunjenici nemaju oružje koje bi moglo da se upotrebi da se obori avion na toj visini, ali Kijev ima", rekao je Konstantin Dolgov jedan od vođa Narodnog fronta Novorusije.

Ukrajinski vojni ekspert Igor Levčenko, rekao je za "Komersant" da Kijev ima nekoliko "buk" raketa u zoni sukoba, ali da "one definitivno ne bi bile upotrebljene protiv takve mete kao što je putnički avion".

Diplomata iz jedne članice NATO, čije ime nije navedeno, rekao je za "Komersant" da zapadni zvaničnici "naginju verziji da su pobunjeniici oborili avion na osnovu indirektnih dokaza", pozivajući se na izjavu jednog vođe proruskih snaga i objave da su pripadnici tih snaga zauzeli jednu ukrajinsku vojnu postaju koristeći rakete 'buk".

Isti diplomata je rekao da će, ako se utvrdi da proruske snage stoje iza pada aviona, "krivica za ono što se dogodilo takođe pasti na Rusiju".

Neki mediji postavljaju pitanje zašto je civilnom avionu dozvoljeno da leti iznad zone sukoba.

List "Komersant" piše, pozivajući se na izvore iz vazduhoplovnih snaga, da je let iznad istočne Ukrajine bio "nepromišljen", čak i na 10.000 metara i da Ukrajina treba da zabrani sve letove iznad tog područja".

"Ostaje nejasno kako se 'boing 777' našao iznad zone sukoba i zašto kontrolori leta nisu spriječili potencijalno opasnu situaciju", navodi list "Rosikaja gazeta".

Avion malezijske aviokompanije koji je letio iz Amsterdama za Kuala Lumpur pao je juče iznad Donjecke oblasti 60 kilometara od granice sa Rusijom, a veruje se da je avion oboren i da je svih 298 putnika i članova posade poginulo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije