Svijet

Ruski posmatrači: Referendum u Škotskoj pod pritiscima i ispod standarda

Ruski posmatrači: Referendum u Škotskoj pod pritiscima i ispod standarda
Ruski posmatrači: Referendum u Škotskoj pod pritiscima i ispod standarda

MOSKVA - Ruski posmatrači smatraju da je London izvršio veliki pritisak na Škote za vrijeme referenduma o nezavisnosti 18. septembra, prenijela je ruska agencija RIA Novosti.

 "Prema onome što su nam rekli naši posmatrači na glasačkim mjestima, tokom prebrojavanja bilo je više glasova za nezavisnost. Škoti su se našli pod velikim pritiskom a pristalice ostanka u Ujedinjenom kraljevstvu su pribegli svim mogućim smicalicama", rekao je šef Udruženja za zaštitu izbornih prava "Građanska kontrola" Georgij Fjodorov.

Član Odbora za inostrane poslova Savjeta federacije Igor Morozov, rekao je da je na rezultate referenduma u mnogome uticala "propaganda Vestminstera".

"Možemo da vidimo da su, izuzev u Glazgovu, pristalice nezavisnosti ostale u manjini. Smatram da je propaganda odigrala veliku ulogu u tome i da su tome doprinjele izjave partijskih lidera što je imalo uticaja po glasanje", rekao je Morozov za Ria Novosti.

Britanski list "Gardijan" prenio je izjavu akreditovanog posmatrača na referendumu Igora Borisova, da jučerašnje glasanje nije ispunilo osnovne međunarodne standarde i da su se posmatrači žalili da je prebrojavanje glasova vršeno u prevelikim prostorijama i da je procedura bila veoma narušena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije