Svijet

Ruski zahtjev za proširenje teritorije ponovo pred UN-om

Ruski zahtjev za proširenje teritorije ponovo pred UN-om
Ruski zahtjev za proširenje teritorije ponovo pred UN-om

NJUJORK - Rusija je predala Ujedinjenim nacijama revidirani zahtjev za proširenje granica njene kontinentalne platforme na račun priključenja podvodnog grebena Lomonosov u Sjevernom ledenom okeanu, ispusta Mendeljejev, Čukotske kotline i drugih oblasti na dnu okeana, javile su ruske agencije.

Prema saopštenju ruskog ministarstva inostranih poslova, zahtjev uključuje podvodna prostranstva približne površine od 1,2 miliona kvadratnih kilometara.

Tass navodi da osim Rusije na teritoriju pod Sjevernim ledenim okeanom pretenduju Danska, Kanada, Norveška i SAD, a njihov interes posljedica je geoloških procjena da se ispod dna nalazi oko 30 odsto neispitanih svjetskih zaliha prirodnog gasa i 15 odsto nafte.

"Radi zasnivanja prava Rusije u tom rejonu iskorišćena je velika količina naučnih podataka, sakupljenih tokom dugogodišnjih istraživanja Arktika", navelo je Ministarstvo, dodajući da je predaja zahtjeva važan korak za ostvarivanje prava Rusije u skladu sa Konvencijom UN-a o morskom pravu iz 1982. godine.

Moskva je pretenzije prema toj teritoriji istakla u skladu sa kriterijumima Konvencije UN-a o morskom pravu još 2001. godine.

Tri godine kasnije zahtjev Rusije, koji se odnosio i na dio u Ohotskom moru, Komisija UN-a je odbacila, nakon čega je donijeta odluka da se odvojeno traži priključenje tih teritorija.

U martu 2014. godine pretenzije Rusije na dio u Ohotskom moru površine 52.000 kvadratnih kilometara su prihvaćene.

Konvencija UN-a omogućava zemljama da prošire ekonomsku zonu, uz uslov da je morsko dno prirodni nastavak kontinentalne platforme, odnosno obalskog dijela.

U skladu sa Konvencijom, morske države imaju pravo da uspostavljaju ekskluzivnu ekonomsku zonu širine 200 milja od obalske linije, a u slučaju nastavka kontinentalne platforme, može da se proširi do 350 nautičkih milja ili 650 kilometara od obale, u okviru koji zemlja dobija kontrolu nad resursima.

Od 2005. do 2014. godine ruski naučnici sproveli su kompleks geološko-geofizičkih istraživanja u Sjevernom ledenom okeanu, kako bi potkrijepili revidirani zahtjev uz uvažavanje preporuka Komisije.

Moskva očekuje da će zahtjev početi da se razmatra najesen.

RIA Novosti podsjeća da su decembra 2014. godine Danska i njena autonomna teritorija Grenland predali zahtjev UN-u za određivanje spoljne granice njihove kontinentalne platforme u Sjevernom ledenom okeanu, pretendujući na taj način na površinu Arktika od oko 900 kvadratnih kilometara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije