Svijet

Russia Today predala Holandiji informaciju o ostacima boinga

Russia Today predala Holandiji informaciju o ostacima boinga
Russia Today predala Holandiji informaciju o ostacima boinga

MOSKVA - Ruski TV kanal Russia Today pružila je pomoć Savjetu za bezbjednost Holandije, koji vodi istragu o padu aviona boing-777 na letu MH17 na istoku Ukrajine i predao mu informaciju o ostacima aviona.

Istražioci su za ostatke srušenog aviona saznali u dokumentarnom filmu RT "MH17: Godina ćutanja".

Producenti ruskog TV kanala predali su Holandiji i kontakte Natalije Vološine, čelnice Petropavlovke, sela u Šahtjorskom rejonu Donjecke oblasti na istoku Ukrajine.

Ona je, navodi ruska TV, sakuplja ostatke letjelice koje su pronašli lokalni žitelji, kako bi ih predala istražiocima.

Prethodno se predstavnik holandskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost obratio RT sa molbom za pomoć u predaji elemenata pilotske kabine, prikazane u dokumentarcu.

"Mnogi stanovnici koji su napuštali selo u vrijeme borbi, kada su se vratili i počeli da obrađuju bašte, pronalazili su ostatke aviona, koje nisu prikupili eksperti. Svi koji ih pronalaze, trude se da ih donesu do seoske uprave, znajući da ih mi možemo predati ekspertima", rekla je Vološina za RT.

"Mi ih čuvamo, saopštili smo o njima stručnjacima, ali oni još nisu odredili datum kada bi uzeli te ostatke", rekla je čelnica Petropavlovke.

U filmu "MH17: Godina ćutanja", čija premijera je bila na godišnjicu tragedije 17. jula, rodbina stradalih rekla je da nema mogućnost da dobije informaciju o toku istrage i da smatra da se ona vodi neobjektivno.

Avion koji je letio od Amsterdama ka Kuala Lumpuru, srušio se kod sela Grabovo u Donjeckoj oblasti na jugu Ukrajine, nekih 60 kilometara od ruske granice, u zoni borbi proruskih i ukrajinskih snaga.

Svih 298 osoba u njemu je poginulo.

Među žrtvama bili su državljani deset zemalja, a većina putnika - 196, bili su Holanđani.

Istragu o avio-katastrofi sprovode zajedno Holandija, Ukrajina, Australija, Malezija i Belgija.

Zasad je nedvosmisleno utvrđeno samo da je avion oboren raketom.

Zemlje Zapada tvrde da su letjelicu oborile proruske snage Donjecka, koje kategorički odbijaju umiješanost.

Rusija je predala materijale i podatke koje ima, pozivajući na detaljnu analizu dokaza i ne iznoseći nijednu verziju kao jedino ispravnu.

U medijima su se pojavile dve verzije - da su letjelicu oborile sa zemlje ukrajinske snage po naređenju Kijeva i da je avion pogođen raketom iz ukrajinskog aviona Suhoj-25.

Prema verziji ruskog Istražnog komiteta, boing je oboren raketom vazduh-vazduh, koja nije proizvedena u Rusiji, a ruski koncern "Almaz-Antej" zaključio je da je avion mogao biti pogođen raketom sistema Buk-M1 ukrajinske proizvodnje.

Rusko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je u više navrata da Moskva nije zadovoljna načinom na koji se vodi istraga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije