Svijet

SAD: Vudfoks nakon 40 godina izlazi iz samice

SAD: Vudfoks nakon 40 godina izlazi iz samice
SAD: Vudfoks nakon 40 godina izlazi iz samice

VAŠINGTON - Najstariji zatvorenik u samici u Sjedinjenim Državama, Albert Vudfoks izlazi u petak na slobodu nakon više od četiri decenije u samici a ta je dužina njegova tamnovanja bila povod za međunarodne osude, rekli su njegovi advokati.

Vudfoks, crnac koji u petak slavi svoj 69. rođendan, osuđen je zajedno s još dvojicom crnaca, Robertom Kingom i Hermanom Valaseom, za ubistvo čuvara zatvora Angola, kaznionice u Luizijani, 1972.


Bili su članovi Crnih pantera, radikalnog pokreta koji je htio zaštititi crnce od policijskog nasilja u vrijeme kada je zatvorska sredina bila izrazito podijeljena oko rasnih pitanja.

Albert Vudfoks je od početka poricao ubistvo zatvorskog čuvara. Osuđen je bez materijalnih dokaza, na osnovi svjedočenja trojice zatvorenika. Kingu je presuda poništena nakon gotovo 30 godina provedenih u samici.

"Premda smo iznimno sretni što je Albert Vudfoks napokon slobodan, nepravedno je što je, deceniju za decenijom, morao trpiti ove uslove u samici dulje nego bilo koji drugi zatvorenik u istorji Sjedinjenih Država", rekao je Džeordže Kindel, Vudfoksov advokat.

Sudbina Vudfoksa, Kinga i Valasea prozvanih "trojka iz Angole", potakla je kritike nevladinih organizacija za ljudska prava, posebno Amnesti interenšenela.

SAD u ovom času potresa rasprava o zatvorskom ssistemu, budući da američki predsjednik Barak Obama želi smanjiti smještanje u samicu i ispitati druge mogućnosti za sistemsko zatvaranje.

Oko 100.000 zatvorenika u zemlji je 23 od 24 sata na dan zatvoreno u malenoj ćeliji, gotovo bez ikakva dodira s ljudima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije