Svijet

SAD: Turska da bude aktivnija protiv Islamske države

SAD: Turska da bude aktivnija protiv Islamske države
SAD: Turska da bude aktivnija protiv Islamske države

VAŠINGTON - SAD smatraju da bi Turska trebalo da postane aktivnija u vazdušnom ratu protiv Islamske države, osigura svoju granicu i goni one koji pomažu upade ISIL u Tursku, izjavio je danas američki ministar odbrane Eš Karter.

"Potrebno je da učine više na svojoj teritoriji, kako bi kontrolisali granicu što nisu činili efikasno od prve pojave Islamske države", rekao je Karter u američkom Kongresu govoreći o Turskoj, prenosi Rojters.

On je, takođe, dodao da bi Turska trebalo da djeluje aktivnije i u vazduhu i na kopnu.

"Većina njihovih vazdušnih operacija nije usmjerena na ISIL, već na Radničku partiju Kurdistana (PKK)", kazao je Karter.

Sjedinjene Američke Države pojačale su napade na infrastrukturu Islamske države, pri čemu je za posljednjih mjesec danas onesposobljeno 43 odsto kanala putem kojih ISIL obezbjeđuje prihode, posebno od nafte.

"Posljednjih nekoliko nedjelja smo, zahvaljujući boljim obavještajnim podacima i uvidu u operacije ISIL, intenzivirali vazdušne napade na naftna postrojenja pod njihovom kontrolom, koja predstavljaju stub njihove finansijske infrastrukture... Uništeno je 400 cisterni sa naftom, u velikoj mjeri smanjujući njihove dnevne prihode", rekao je ranije danas Karter.

Karter i general Džozef Danford, koji je na čelu združenih štabova američke vojske, govorili su danas pred Odborom Predstavničkog doma za oružane snage, a sekretar za odbranu je najavio da će SAD pojačati svoje snage za specijalne operacije u Iraju i Siriji kako bi se pomoglo u borbi protiv ekstremista ISIL-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije