Svijet

SAD će direktno snadbjevati oružjem Kurde u Iraku

SAD će direktno snadbjevati oružjem Kurde u Iraku
SAD će direktno snadbjevati oružjem Kurde u Iraku

VAŠIGTON - Američka administracija direktno će snabdjevati oružjem Kurde u Iraku koji su počeli da ostvaruju rezultate u borbi protiv islamskih ekstremista na sjeveru zemlje, saopštili su danas zvaničnici u Vašingtonu.

Zvaničnici su naveli da je administracija u Vašingtonu "blizu odobravanja planova Pentagonu da naoružavaju Kurde", javila je agencija AP.

Američka agencija objašnjava da potez Vašingtona da pomogne borbu Kurda protiv ekstremista u Iraku, znači visoki stepen zabrinutosti SAD-a zbog aktivnosti ekstremista Islamske države Iraka i Levanta na sjeveru i "odražava jasan stav administracije da Iračani moraju da preduzmu neophodne korake i riješe svoje bezbjednosne probleme".

U poslednjih nekoliko dana, američka vojska je pomagala da se olakša da Iračani doture oružje Kurdima, pružajući logističku pomoć i obezbjeđujući transport na sjever, podsjeća AP.

Dodatna pomoć SAD-a stigla je juče kurdskim snagama pošto su povratili dva grada uz pomoć američkih vazdušnim udarima u regionu, koji su sprovedeni pod izgovorom zaštite američkih interesa i osoblja u regionu.

Američka administracija, ipak insistira da neće poslati vojnike nazad u Irak i da će "vojni odgovor SAD-a" biti ograničen na zaštitu Jazida i kurdskog grada Arbil, gdje su prisutni brojni američki savjetnici, dodaje Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije