Svijet

SAD će ove godine prihvatiti 1.800 sirijskih izbjeglica

SAD će ove godine prihvatiti 1.800 sirijskih izbjeglica
SAD će ove godine prihvatiti 1.800 sirijskih izbjeglica

VAŠINGTON - Portparol američkog ministarstva spoljnih poslova Mark Toner, rekao je kako će SAD do kraja ove godine prihvatiti najviše još 300 sirijskih izbjeglica nakon što ih je već 1.500 prihvaćeno.

Potresna fotografija mrtvog tijela dječaka Ajlan, smrtno stradalog nakon potonuća broda u blizini turskog Bodruma, koja je obišla čitav svijet i njenog godinu starijeg brata Galipa, postale su glavna tema u američkom ministarstvu inostranih poslova kao i u Bijeloj kući.

Toner je istakao kako je neophodno riješiti probleme izbjeglica i fokusirati se na njihovo spašavanje i pozdravio odluku Evropske unije za održavanjem sastanka na kojem će se tražiti rješenje migrantske krize.

On je i istakao kako su SAD od početka krize u Siriji dobile više od 17 hiljada zahtjeva za azilom, ali samo njih 1.500 bilo prihvaćeno. On je istakao da će još 300 osoba biti prihvaćeno u izbjeglištvo u SAD-u, nakon što bude provedena detaljna istraga o njihovoj prošlosti. Razlog ovako detaljim istragama jeste činjenica da su SAD do sada nekoliko puta bila meta terorističkih napada.

Toner je istakao kako je možda mali broj izbjeglica koje jesu, ili će biti prihvaćene u SAD, ali i dodao kako njegova zemlja čini dosta u borbi protiv terorizma. Istakao je i kako su SAD poslale 4,1 milijardu dolara humanitarne pomoći.

"Migrantsku krizu u Evropi potrebno je pod hitno riješiti, ali na taj način da će se pronaći dugoročno rješenje za sukobe u Siriji", istakao je Toner i dodao da je potreban mirovni proces koji ima kredibilitet.

"Potrebno je odvojiti se od snaga režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. Moramo uništiti ISIS. Potrebno je napraviti sredinu u kojoj će se izbjeglice moći vratiti svojim kućama", dodao je Toner.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije