Svijet

SAD grade najveću vojnu bazu u Siriji

SAD grade najveću vojnu bazu u Siriji
SAD grade najveću vojnu bazu u Siriji

DAMASK - SAD grade vojnu bazu nadomak grada Hasaka na sjeveroistoku Sirije, 70 kilometara od granice sa Turskom i 50 kilometara od granice sa Irakom, objavio je portal „Basnjus“, koji analitičari povezuju sa predsjednikom Iračkog Kurdistana Mesudom Barzanijem.

Prema podacima ovog medija, SAD su već prebacile u bazu oko 800 vojnika. Na taj način Vašington eventualno planira da podrži Sirijske demokratske snage, koje učestvuju u oslobađanju Rake i Dejr el Zora.

Izvor u Sirijskim demokratskim snagama, koji je želeo da ostane anoniman, potvrdio je Sputnjiku navode o formiranju velike baze u selu Til Beder.

„Nedavno je predsjednik Savjeta demokratske Sirije Ilhan Ahmed posjetio SAD. Nakon ove posjete započela je izgradnja baze, a u selo su stigli američki vojnici. To će biti najveća američka baza na teritoriji Sirije, njen kapacitet je 5.000 vojnika. Takođe, na njoj će biti razmješteni i američki avioni“, rekao je izvor.

Da su američki vojnici prisutni u ovom dijelu regiona za Sputnjik je potvrdio i Abdulazis Junus, predstavnik Sirijskih demokratskih snaga zadužen za spoljnopolitička pitanja.

U tom kontekstu, zabrinutost izazivaju izjave predstavnika kurdske Partije demokratskog saveza (koja čini okosnicu Sirijskih demokratskih snaga) da Kurdi neće poštovati odluke koje budu usvojene na pregovorima u Astani.

„To bi moglo da dovede do vrlo neprijatnih iznenađenja“ kaže za Sputnjik bivša poslanica u turskom parlamentu i šefica katedre za međunarodne odnose Univerziteta Ufuk u Ankari Oja Akgjonenč Mugisudin.

„Informacije o američkoj bazi u regionu, koji je pod kontrolom kurdskih snaga samoodbrane su zabrinjavajuće. SAD su naoružale sirijske kurde i na taj način su jasno stavile do znanja na čijoj su strani u sirijskom konfliktu. Ali zašto je to potrebno Amerikancima? Kao prvo, na taj način oni će uz pomoć Kurda voditi indirektan rat u Siriji i Iraku, jer saveznici ne žure da stave svoje vojnike na raspolaganje američkim komandantima. Kao drugo, na taj način Vašington osigurava bezbednost Izraela, jer regioni u kojima žive Kurdi će se koristiti kao tampon-zona u slučaju eventualnog napada Irana“, kaže Mugisudin.

Ona smatra da bi SAD trebalo da sprovode izbalansiraniju politiku na Bliskom istoku. „Stvaranje nove američke baze nije korak ka pomirenju, nego, naprotiv, korak ka novim ratovima“, ističe ona.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije