Svijet

SAD kritikovale prijedlog zakona o jevrejskoj državi

SAD kritikovale prijedlog zakona o jevrejskoj državi
SAD kritikovale prijedlog zakona o jevrejskoj državi

TEL AVIV - Američki Stejt department saopštio je sinoć da očekuje od Izraela da se pridržava svojih demokratskih principa, u prvom odgovoru na predlog zakona o jevrejskoj državi, koji je u nedjelju odobrila izraelska vlada.

"Izrael je jevrejska i demokratska država i svi njeni građani trebalo bi da uživaju ista prava.Očekujemo od Izraela da se drži svojih demokratskih principa", navedeno je u saopštenju Stejt departmenta.

Prethodno je u Izraelu odlučeno da se odloži glasanje u Knesetu (parlamentu) o spornom nacrtu. Izraelski ministar ekonomije Naftali Benet je danas odbacio američke kritike, istakavši da SAD ne bi tebalo da se miješaju u unutrašnje stvari Izraela.

Nacrt zakona predviđa cementiranje jevrejske prirode države, čemu su se oštro usprotivili ministarka pravde Cipi Livni i ministar finansija Jair Lapid, koji predvode centrističke partije.

 Portparol Stejt departmnta Džef Ratke je, obraćajući se novinarima u Vašingtonu, ponovio uvjerenje predsjednika SAD Baraka Obame o Izraelu da je jevrejska i demokratska držva. Na pitanje o kritikama SAD Benet, koji predvodi nacionalističku partiju Izrael naš dom, je rekao: "Kažem Amerikancima: mi se sami bavimo državnim pitanjima Izraela.

Moramo se baviti značajem tipa države koju želimo. Da li želimo masovni ulazak stranaca u Izrael? Da li želimo eroziju budućnosti Galileje i Negeva koji bi mogli imati arapsku većinu i nacionalističke zahtjeve. Mi smo ti koji se moraju baviti tim pitanjima", rekao je Benet, istakavši da je "potrebna sposobnost da se brani država Izrael i da je zato taj zakon sasvim odgovarajući".

Šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman ocijenio je da Izrael nije ništa manja demokratija od SAD.

"Naši osnivači su odlučili da će država Izrael biti za jevrejski narod. Naše je pravo da sačuvamo našu jedinstvenost i da se ničega ne plašimo," rekao je on.

 Postoji zapravo nekoliko verzija prijedloga zakona i bilo je planirano da se o njjima glasa u srijedu ali je odlučeno da se glasanje odloži za naredno nedjelju. Sve verzije podržavaju da Hatikva ( Nada) ostane nacionalna himna, državne simbole, korišćenje hebrejskog kalendara, zakon o povratku Jevreja i garantuju slobodu pristupa svetim mjestima i štite ih.

Netanijahu se u ponedaljak zarekao da će zakon biti usvojen, uprkos prijetnji osetljivoj koalicinoj vladi. On je međutim ostavio mogućnost da se zakon ublaži. Njime će se zvanično Izrael identifikovati ka nacionalna država jevrejskog narod, ali je način na koji  trvrdolinijaši žele da bude ispisan izazvao je kritike da je rasitički, naveo je Asošijeted pres.

"Prijedlog zakona izražava činjenicu da je Izrael nacionalna država jevrejskog naroda i samo njegova, uz očuvanje prava svakog pojedinačnog građanina države Izrael", rekao je Netanijahu.

Najviše zabrinutosti pak izaziva prijedlog da jevrejski zakon bude inspiracija za zakonodavstvo i brisanje arapskog kao zvaničnog jezika.

Arapski poslanik Ibrahim Sarsur ocijenio je da će to dovesti u opasnost vrlo osjetljive odnose između jevrejske većine i arapske manjine u Izraelu, koja čini 20 posto od 8 miliona stanovnika. Livni je upozorila da bi zbog tog zakona Netanijahuova koalicija mogla da se raspadne i suoči s prevremenim izborima.

 O zakonu se raspravlja u vrijeme pojačane napetosti između izraelskih Jevreja i izraelskih Arapa. Tokom proteklog mjeseca u palestinskim napadima ubijeno je 11 Izraeleca. Najviše napada bilo je u Jeruslimu ali se nasilje širi na druge dijelove Izraela i Zapadnu obalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije