Svijet

SAD ne zna ko je oborio avion

SAD ne zna ko je oborio avion
SAD ne zna ko je oborio avion

VAŠINGTON, BRISEL - SAD još uvijek ne znaju koja strana je ispalila projektil koji je oborio malezijski avion iznad Ukrajine, priznala je portparol Stejt departmenta Meri Harf na brifingu za novinare.

Vašington još nije objavio podatke američke vazduhoplovno-obaveštajne službe, a u Stejt departmentu pojašnjavaju da će to uraditi "kada bude neophodno".

SAD, ipak, odgovornost za tragediju i pad aviona  pripisuju pobunjenicima na istoku Ukrajine i Rusiji.

Istovremeno, šef Delegacije EU u Moskvi Vigaudas Ušackas saopštava  da je Unija  dobila podatke Ministarstva odbrane Ruske Federacije o nesreći malezijskog "Boinga" na istoku Ukrajine i da se sada analiziraju.

On ističe da je neophodan  puni pristup svim informacijama i mjestu nesreće, kako bi nezavisni i profesionalni stručnjaci mogli da utvrde sve činjenice.

Rusko Ministarstvio odbrane  21. jula saopštilo je da je malezijski avion nakon preleta teritorije Donjecka odstupio od planirane trase za 14 kilometara.

Osim toga, kako su pokazali satelitski snimci, na udaljenosti od pet kilometara od "Boinga" letio je ukrajinski "Su-25", naveli su ruski vojni izvori.

Kijevske vlasti, međutim, tvrde da se "Boing" tokom leta vazdušnim prostorom Ukrajine nalazio u granicama utvrđene trase.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije