Svijet

SAD poslale ratni razarač u Južno kinesko more

SAD poslale ratni razarač u Južno kinesko more
SAD poslale ratni razarač u Južno kinesko more

NJUJORK - Razarač američke ratne mornarice uplovio je u Južno kinesko more po prvi put za vrijeme mandata Donalda Trampa, javlja CNN.

Razarač USS Dewey je prošao oko 20 kilometara od grebena Mišief u lancu ostrva Spratli u sklopu "operacije slobodne navigacije", izjavio je američki službenik.

Portparol Pentagona Džef Dejvis je izjavio da američka mornarica svakodnevno vrši operacije u ovom području te da to čini u skladu s međunarodnim zakonom.

"Letimo, plovimo i operišemo u područjima gdje to međunarodni zakon dopušta", rekao je Dejvis, prenosi Index.hr.

Dok Kina tvrdi da joj pripada većina teritorija Južnog kineskog mora, mnoge okolne države osporavaju tu tvrdnju, uključujući Filipine i Vijetnam.

Kineska vlada u moru gradi umjetne grebene poput Mišiefa i puni ih vojnom opremom i oružjem. Tvrdi da su američke "operacije slobodne navigacije" ozbiljno kršenje zakona i namjerne provokacije.

SAD su redovno provodile navigacijske operacije za vrijeme mandata Baraka Obame, ali ovo je prvi put da se Taump odlučio za takav potez.

Ovaj potez dolazi nakon što je kineski predsjednik Ji Đinping javno nahvalio kinesku ratnu mornaricu te rekao da je želi izgraditi u snažnu i modernu silu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije