Svijet

SAD povlače vojnu pomoć Mjanmaru zbog Rohingja muslimana

SAD povlače vojnu pomoć Mjanmaru zbog Rohingja muslimana
Foto: Anadolija | SAD povlače vojnu pomoć Mjanmaru zbog Rohingja muslimana

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države saopštile su da povlače vojnu pomoć jedicinama i oficirima iz Mjanmara, umiješanim u nasilje protiv Rohingja muslimana koje je izazvalo egzodus ogromnih razmjera i humanitarne krize.

U objavi kaznenih mera, portparol Stejt departmenta Heder Nauert izrazila je veliku zabrinutost SAD zbog nedavnog razvoja događaja u mjanmarskoj državi Rakajn i zbog "nasilnog, traumatičnog zlostavljanja koje su pretrpele Rohingje i druge zajednice", prenio je AFP.

Ona je dodala da je neophodno da odgovaraju svi koji su umiješani u zločine.

Američki državni sekretar Reks Tilerson izjavio je ranije da SAD smatraju da je vojno rukovodstvo Mijanmara odgovorno za dešavanja u toj zemlji.

On je rekao da ako se ispostavi da su izvještaji o zločinima nad Rohingja muslimanima u Mijanmaru tačni, onda odgovorni treba da odgovaraju.

Više od 600.000 pripadnika ove manjinske muslimanske etničke grupe pobeglo je od nasilja u sjevernoj mjanmarskoj državi Rakajn od avgusta, čime je ukupan broj Rohingja izbjeglica u Bangladešu porastao na oko 900.000 uključujući one koje su pobjegli prije najnovijeg talasa nasilja.

Rohingja izbjeglice su u ogromnom broju pohrlile u Bangladeš nakon što su ekstremistički napadi na mjanmarske snage bezbjednosti u državi Rakajn izazvale snažan odgovor vojske protiv te zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije