Svijet

SAD razmatraju izgradnju stalne vojne baze u Poljskoj

SAD razmatraju izgradnju stalne vojne baze u Poljskoj
Foto: Ilustracija | SAD razmatraju izgradnju stalne vojne baze u Poljskoj

VAŠINGTON - SAD ozbiljno razmatraju zahtjev Poljske za stalnom američkom vojnom bazom u toj zemlji, rekao je američki predsjednik Donald Tramp.

Varšava želi da se dio američkih vojnih snaga trajno stacionira na teritoriji Poljske zbog navodnih prijetnji koje dolaze iz Rusije i ponudila je da investira dvije milijarde dolara.

Tramp je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa poljskim predsjednikom Andžejem Dudom u Vašingtonu rekao da je bezbjednost centralne Evrope za njega značajna u gotovo istoj mjeri kao za Poljake, prenosi portal "Politiko".

Upitan da li je saglasan sa Dudom kad je riječ o pretnjama iz Rusije, Tramp je rekao da vjeruje da je Rusija pokazala agresivnost. 

Istakao je da bi Poljska platila milione dolara za izgradnju baze.

Poljski predsjednik rekao je da se nada da bi dvije zemlje zajedno mogle da izgrade "Fort Tramp u Poljskoj". 

Prijedlog Poljske za stalnom američkom bazom na svojoj teritoriji kotroverzan je za NATO. 

Neki saveznici smatraju da bi takva ideja provocirala Rusiju, ali i narušila Osnivački akt između NATO i Rusije iz 1997. godine, koji je trebalo da smanji tenzije i koji zabranjuje stacioniranje značajnijih vojnih snaga u centralnoj i istočnoj Evropi.

Poljska je pozvala SAD da ovu odredbu razmotre, zbog, kako su naveli, nedavne agresije Rusije u Ukrajini.

Ideja je kritikovana i u Pentagonu i Kongresu, a protivnici smatraju da je novac koji će Poljska uložiti samo mali dio troškova. 

Na konferenciji za novinare, Tramp je rekao i da razmatra program vizne liberalizacije za Poljake koji putuju u SAD i ponovo kritikovao projekat gasovoda Sjeverni tok 2.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije