Svijet

SAD traži da Turska prekine bombardovanje kurdskih snaga (VIDEO)

SAD traži da Turska prekine bombardovanje kurdskih snaga (VIDEO)
SAD traži da Turska prekine bombardovanje kurdskih snaga (VIDEO)

VAŠINGTON - SAD su danas izvršile pritisak na Tursku, tražeći da prekine da bombarduje kurdske borce u sirijskoj provinciji Alep.

"Mi smo zabrinuti zbog situacije sjeverno od Alepa i radimo na deeskalaciji tenzija u svim pravcima", kazao je portparol Stejt departmenta Džon Kirbi, prenosi AFP.

"Mi smo pozvali Tursku da prekine sa napadima i artiljerijskom vatrom", dodao je on.

Turski premijer Ahmet Davutoglu je potvrdio ranije danas da su turske snage gađale mete kurdskih boraca iz sastava Jedinica za zaštitu naroda (YPG) na sjeveru Sirije i pozvao tu grupu da se povuče sa područja koje je nedavno zauzela.

"Osvetićemo sa za svaki korak (koji su načinile YPG)", rekao je Davutoglu odgovarajući na pitanja novinara, što je uživo emitovala televizija "Haber".

"YPG će se odmah povući iz Azaza i obližnjeg područja i neće im se ponovo približiti", dodao je turski premijer, prenio je Rojters.

Kurdska milicija (YPG), glavna je oružana snaga Kurdskog vrhovnog komiteta, vlade sirijskog Kurdistana.

Izvorno ju je formirala 2004. Partija demokratskog jedinstva (PYD), a prebačena je u nadležnost Kurdskog vrhovnog komiteta, koji uključuje PYD, 2012.

Davutoglu je prethodno izjavio da će Turska, ukoliko to bude neophodno, preduzeti vojnu akciju protiv boraca iz vodeće stranke sirijskih Kurda - PYD, koju zvanična Ankara smatra terorističkom organizacijom.

"Možemo, ukoliko bude potrebno, da preduzmemo iste mjere u Siriji kao one koje smo preduzeli u Iraku i iračkom Kurdistanu", poručio je Davutoglu u televizijskom obraćanju, govoreći o prošlogodišnjoj kampanji vazdušnih udara koje je Turska preduzela protiv Radničke partije Kurdistana (PKK) na sjeveru Iraka, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije