Svijet

SAD tvrde da je ID poražena, Rusija ne vjeruje, Sirija optužuje

SAD tvrde da je ID poražena, Rusija ne vjeruje, Sirija optužuje
Foto: Tanjug/AP | SAD tvrde da je ID poražena, Rusija ne vjeruje, Sirija optužuje

VAŠINGTON, MOSKVA - Bijela kuća saopštila je da je Islamska država poražena u Siriji i da nema više teritorija pod kontrolom ekstremista. Međutim, iz Moskve i poručuju da tim tvrdnjama ne treba vjerovati, i da je ovo saopštenje samo blef Amerike. Sirijski zvaničnici idu još dalje i iznose optužbe na račun Amerike i Britanije.

Portparolka Bijele kuće Sara Sanders potvrdila je da je cijela teritorija Sirije "sto odsto oslobođena od terorista", prenosi AP.

Sanders je dodala i da je američkog predsjednika Donalda Trampa upravo o ovome obavijestio ministar odbrane SAD Patrik Šenahan.

Ona je novinarima pokazala mapu Iraka i Sirije a kojoj se vidi da teroristička grupa više ne kontroliše nijednu oblast u ovom regionu.

Sa druge strane, Rusija i Sirija i tvrde da saopštenju Sjedinjenih Američkih Država o porazu Islamske države ne treba vjerovati. 

"Saopštenje Vašingtona o potpunom oslobađanju teritorije Sirije od Islamske države nisu ubjedljiva", ocijenio je neimenovani izvor u Ministarstvu inostranih poslova Rusije, prenosi "Sputnjik".

Izvor je naveo da, prema raznim podacima, u Siriji djeluju još hiljade terorista.

On je dodao da su SAD već objavljivale zvučna saopštenja o namjeri da napuste Siriju, a da ni do danas nisu predstavile planove o povlačenju svoje vojske.

Ambasador Sirije pri Ujedinjenim nacijama Bašar el Džafari je ocijenio da je saopštenje SAD o konačnoj pobjedi nad teroristima Islamske države blef.

"To je blef. Nema nikakve 'Islamske države', počnimo od naziva, nje nikada nije ni bilo. Ona nije islamska, i nije država. To je hrpa terorista iz cijelog svijeta koji su došli u Siriju preko granice sa susjednim državama. Sponzorisale su ih međunarodne obavještajne službe, među kojima su CIA i Britanci", rekao je Džafari na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, sva saopštenja SAD o Islamskoj državi su nevjerodostojna.

Džafari je dodao da se teroristi ID i dalje nalaze u kampu "Rukban", pod zaštitom SAD.

"S Islamskom državom u Siriji još nije gotovo… Rusija i Sirija su ti koji se istinski bore protiv Islamske države, a ne SAD i njihovi saveznici", naglasio je Džafari.

Odredi Sirijskih demokratskih snaga se već nekoliko mjeseci uz avijacionu podršku koalicije na čelu sa SAD bore protiv ostataka ID u Siriji. Sirijski mediji su u više navrata saopštavali podatke o civilnim žrtvama i upotrebi bijelog fosfora tokom bombardovanja u gradu Baguzu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije