Svijet

SAD uvodi nove sankcije subjektima koji podržavaju Asadov režim

SAD uvodi nove sankcije subjektima koji podržavaju Asadov režim
SAD uvodi nove sankcije subjektima koji podržavaju Asadov režim

Ministarstvo trezora SAD-a uvodi nove sankcije za četiri lica i šest kompanija koje su finansijski podržavale režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i posredovali u trgovini nafte terorističke organizacije ISIS.

„Sirijska vlada je glavni krivac i odgovorna je za nasilnu i svirepu politiku prema svom narodu. SAD će i dalje vršiti pritisak na sve one koji budu pomagali sirijskom režimu u nastavku torture i nasilja nad narodom Sirije“, izjavio je inspektor američkog trezora za obavještajne finansijske poslove Adam Szubin.

Sva imovina osoba i pravnih subjekata sa liste sankcionisanih u SAD-u će biti blokirana, ali će im biti zabranjeno da sarađuju sa američkim kompanijama ili državljanima.

U saopštenju se navodi da je među sankcionisanim sirijski državljanin George Haswani i njegova kompanija HESCO, koja se bavi inženjerskim i građevinskim poslovima. Ta kompanija je bila posrednik u trgovini nafte između ISIS-a i Assadovog režima. Ovaj pravni subjekt se od marta ove godine nalazi i na listi sankcija Evropske unije.

Pored Haswanija, na listi novih sankcija SAD-a našli su se i Mudalal Khuri, Kirsan Ilyumzhinov i Nicos Nicolaou.

Khuri je predsjednik Upravnog odbora banke Financial Alliance u Rusiji, a iz američkog trezora tvrde da je upravo on Assadov finansijski izaslanik u Rusiji. Navodi se takođe da Khuri radi za sirijsku vladu i Centralnu banku Sirije.

Na listi sankcioniranih kompanija su se našle i još četiri kompanije koje Khuri indirektno kontrolira posredstvom banke Financial Alliance. Riječ je o kompanijama Primax Consulting, Ezegoo Invest, Hudsotrade Limited i Kremsont Trade.

Bivši čelnik Šahovskog saveza Rusije Ilyumzhinov se na listi sankcija SAD-a našao zbog bliske saradnje sa Khurijem i kompanijama čije poslovanje on kontrolira.

Zbog slične saradnje sa Khurijem i njegovim poslovnim jedinicama sa sankcijama američkog trezora će se suočiti i direktor kompanije Primax Consulting Nicolaou, a sjedište firme se nalazi na Kipru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije