Svijet

SAD zabrinute zbog nuklearnih aktivnosti Sjeverne Koreje

SAD zabrinute zbog nuklearnih aktivnosti Sjeverne Koreje
SAD zabrinute zbog nuklearnih aktivnosti Sjeverne Koreje

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države izrazile su ozbiljnu zabrinutost zbog nuklearnih aktivnosti Sjeverne Koreje, kojima je prekršen međunarodni sporazum, dan pošto je ta izolovana azijska zemlja saopštila da ima moć da odvrati nukleranu prijetnju SAD.

Predstavnici SAD kažu da bi sjevernokorejski ograničeni grafitni reaktor mogao uskoro biti sposoban da proizvde dodatni plutonijum za oružje, pored drugih nuklearnih aktivnosti, prenosi Rojters.

"Ove aktivnosti predstavljaju očigledno kršenje višestrukih rezolucija UN-a i moraju smjesta prestati", navedeno je u saopštenju, koje su SAD objavile na internet stranici svoje misije u Beču, u kojem je sjedište Međunarodne organizacije za atomsku energiju.

Sjeverna Koreja ispalila je prije dva dana, rakete kratkog dometa u Istočno more i zaprijetila da će izvesti "nemilosrdne udare" protiv SAD i Južne Koreje.

Južnokorejska agencija Jonap je javila da su rakete ispaljene uoči samog početka zajedničkih godišnjih vojnih vježbi Južne Koreje i SAD, što je razjarilo Pjongjang, prenio je AFP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije