Svijet

SAS izvodio borbene operacije u Iraku

SAS izvodio borbene operacije u Iraku
SAS izvodio borbene operacije u Iraku

LONDON - Britanske elitne borbene jedinice SAS izvodile su tajne misije u Iraku pri čemu su ubile na stotine pripadnika dzihadista Islamske države.

Napade su izvodili uglavnom noću, ubijajući do osam terorista dnevno, piše britanski "Mail On Sunday", a prenosi "Russia Today".

Izvori iz britanskog ministarstva odbrane su ranije navodili da su pripadnici SAS-a, elitne jedinice britanske armije, ranije samo bili uključeni u neborbene misije.

U svakom slučaju, pored izviđačkih uloga u Iraku, SAS je učestvovao i u eliminaciji pripadnika militantne IS, javio je "Mail On Sunday".

Britanski list je izvjestio da je SAS, uz pomoć dronova identifikovao potencijalne mete, a da su nakon toga vojnici iskakali iz višenamjenskog helikoptera sa dvostrukim motorom "Činuk", neki put i 80 kilometara daleko od namjeravanog cilja i posebnim lakim vozilima dolazili do mete, kako ih ne bi odala velika buka koju prave te letjelice.

"Mail On Sunday" saznaje da su takve misije izvođene skoro svakodnevno u protekle četiri sedmice i često su preduzimane noću kako bi bili iznenađenje za borce IS. Faktor iznenađenja je bio od ključnog značaja za misije SAS-a, zbog toga što tokom vazdušnih napada snage IS imaju više vremena da se premjeste na bezbjednije mjesto.

Britanski list piše da se očekuje proljećna ofanziva na IS naredne godine i nju bi predvodili američki i britanski komandanti. U okviru toga bi 300 britanskih stručnjaka obučavalo iračke i kurdske snage za borbene misije, s tim što se očekuje da britanski vojnici ne bi učestvovali u tim borbenim dejstvima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije