SEEMO: Autocenzura pravilo u jugoistočnoj Evropi

Agencije - 02.05.2012 19:53
SEEMO: Autocenzura pravilo u jugoistočnoj Evropi

BEČ - Vlasti zemalja istočne i jugoistočne Evrope tvrde da poštuju slobodu štampe, a opet se tamo novinari pritvaraju i trpe napade, i fizičke i verbalne, svojina medija se uništava, nastavlja se s pritiscima na novinare dok je autocenzura, čini se, pravilo, ocijenila je danas medijska organizacija SEEMO.

U nekim od tih zemalja, vlasništvo nad medijima nije transparentno, dodaje se u saopštenju SEEMO - Medijske organizacije jugoistočne Evrope povodom 3. maja, Svjetskog dana štampe.

Prošle godine, u zemaljama i teritorijama pod nadzorom SEEMO -Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bjelorusiji, Bugarskoj, Hrvatskoj, na Kipru, u Češkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Moldaviji, Crnoj Gori, Makedoniji, Poljskoj, Rumuniji, Srbiji, Slovačkoj, Sloveniji, Turskoj, Ukrajini i na Kosovu, bilo je 684 kršenja medijskih sloboda.

SEEMO je ukazala da u nekim zemljama ubistva novinara ostaju nerazriješena i poslije 10 godina od zločina.

Kako se navodi, policija grubo postupa prema novinarima koji izvještavaju sa demonstracija, i sami demonstranti napadaju novinare zbog čega oni dospijevaju u bolnice, a neki od njih su dugoročne posljedice.

Fizičke i verbalne prijetnje, posebno u malim gradovima, nisu nestale kao pojava, a čini se da jačaju u vrijeme pred izbore.

Politički pritisak se ispoljava na razne načine počev od javnih osuda do diskretnog podmićivanja, a pritisak poslovnog svijeta – kroz direktne prijetnje ili indirektno, kroz odbijanje oglašavanja u "neposlušnom" mediju.

Ekonomska kriza i smanjeni profiti rezultirali su u pogoršavanju uslova zapošljavanja novinara, njihovom obavezivanju da rade za loše plate - često bez ugovora o stalnom zaposlenju. U ovakvim uslovima, novinari nisu motivisani da kvalitetno rade posao i upuštaju se u istraživačko novinarstvo.

Ovi negativni trendovi odvijaju se, međutim, paralelno sa jačanjem onlajn medijskog tržišta i relativnom slobodom izražavanja korisnika tog tržišta.

Sjedište SEEMO je u Beču.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Irak: Poginula četiri vojnika

  28.03.2015 15:08 - Srna

  BAGDAD- Četiri iračka vojnika poginula su u uličnim borbama sa militantima iz "Islamske države" u gradu Tikritu, izjavili su danas bezbjednosni zvaničnici.

 • U Uzbekistanu sutra predsjednički izbori

  28.03.2015 15:06 - Agencije

  MOSKVA - U Uzbekistanu se sutra održavaju predsjednički izbori na kojima se očekuje ubjedljiva pobjeda dugogodišnjeg lidera, ali dugoročna budućnost ove države u centralnoj Aziji je i dalje prilično neizvjesna.

 • Putin: Palestinci imaju pravo na državu

  28.03.2015 14:00 - Agencije

  MOSKVA - Palestinci imaju pravo da osnuju nezavisnu, održivu, teritorijalno povezanu državu sa glavnim gradom u istočnom Jerusalimu, istakao je ruski predsjednik Vladimir Putin, izražavajući dobrodošlicu šefovima država i vlada Arapske lige, učesnicima samita u egipatskom letovalištu Šarm el-Šeiku.

 • Ban Ki Mun: Pregovorima spriječiti sukobe u Jemenu

  28.03.2015 13:08 - Srna

  ŠARM EL ŠEIK - Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je danas da su pregovori jedini način za sprečavanje dugoročnog sukoba u Jemenu.

 • Vandali uništili improvizovani memorijalni centar Njemcova

  28.03.2015 13:04 - Agencije

  MOSKVA - Vandali su uništili improvizovani memorijalni centar koji su napravile pristalice ruskog opozicionog lidera Borisa Njemcova na mostu na kojem je ubijen prije mjesec dana, javila je radio-stanica "Eho Moskve".

 • Turska usvojila zakon koji jača moć policije

  28.03.2015 12:55 - N.N.

  ANKARA - Turski parlament usvojio je konroverzni zakon, koji je izazvao nezadovoljstvo opozicije i građana, a koji jača moć policije.

 • Masovan odziv Nigerijaca na predsjedničkim izborima

  28.03.2015 12:47 - Agencije

  LAOS - U Nigeriji se danas održavaju važni predsjednički izbori sa neizvjesnim ishodom, a odziv je do ovog trenutka bio veliki.

 • Oslobođeni češki turisti oteti u Pakistanu

  28.03.2015 11:24 - Agencije

  PRAG - Dvije češke turistkinje koje su prije dve godine oteli naoružani napadači dok su putovale autobusom kroz jugozapadni Pakistan oslobođene su, saopštila je danas češka vlada.

 • Visoki sud oslobodio Amandu Knoks za ubistvo studentkinje

  28.03.2015 10:24 - N.N.

  PERUĐA - Italijanski Visoki sud oslobodio je Amandu Knoks i njenog bivšeg dečka Rafaela Solecitoa za ubistvo britanske studentkinje Meredith Kerčer u Peruđi, javlja BBC. Sudije smatraju da nema dovoljno dokaza da budu proglašeni krivima za ubistvo.

 • Piloti stali u odbranu Lubica

  28.03.2015 10:09 - N.N.

  Piloti širom svijeta reagovali su sa zaprepašćenjem da je njemački pilot Andreas Lubic namjerno oborio erbas A - 320.

 • Nigerija danas bira novog predsjednika

  28.03.2015 10:06 - N.N.

  LAOS - Nigerijci danas izlaze na biračka mjesta kako bi izabrali novoga predsjednika države.

 • Zaplijenjeno 100 slika bivšeg rumunskog ministra finansija

  28.03.2015 09:56 - Agencije

  BUKUREŠT - Rumunski istražioci zaplijenili su 101 umjetničku sliku, uključujući djela Pabla Pikasa i Endija Vorhola, u okviru istrage protiv bivšeg ministra finansija Darijusa Valcova, saopštilo je u petak rumunsko tužilaštvo.

 • Reforme će vratiti Grčku na pravi put

  28.03.2015 09:39 - Agencije

  ATINA - Prijedlog reformi koje će zvanična Atina uskoro predstaviti kreditorima vratiće ekonomiju zemlje na pravi put, bez bolnih mjera štednje, navodi se u objavljenom tekstu grčke vlade.

 • Kopilot Lubic želio »da ostane zapamćen«

  28.03.2015 09:25 - N.N.

  DIZELDORF - Andreas Lubic, kopilot avio-kompanije "Germanwings", koji je izazvao pad aviona i smrt 150 ljudi u njemu, svojoj bivšoj djevojci je rekao da želi uraditi nešto kako bi "promijenio sistem", prenosi "Bild".

 • Obama pružio podršku saudijskom kralju

  28.03.2015 08:54 - Agencije

  VAŠINGTON - Američki predsednik Barak Obama razgovarao je sa saudijskim kraljem Salmanom i potvrdio svoju podršku vojnoj akciji koju u Jemenu predvode Saudijska Arabija i njeni Zalivski saveznici, saopštila je danas Bijela kuća.

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.