Svijet

SNP će raditi sve da se Kameron ne vrati na vlast

SNP će raditi sve da se Kameron ne vrati na vlast
SNP će raditi sve da se Kameron ne vrati na vlast

LONDON - Škotska nacionalna partija (SNP) mogla bi imati "ogromnu snagu" u britanskoj vladi nakon izbora zakazanih za 7. maj, izjavila je lider te stranke Nikola Sturdžen, obećavši da će spriječiti aktuelnog britanskog premijera Dejvida Kamerona da ponovo dođe na vlast.

Sturdženova je istakla da će, ukoliko na novim izborima ne bude jasne većine u parlamentu, novi premijer morati da radi sa manjim strankama na usvajanju novih zakona i kako bi se poštovala volja glasača.

Ona je naglasila da želi da radi sa Laburistima kako bi spriječila Kamerona da se vrati na vlast, čak i u slučaju da konzervativci osvoje većinu poslaničkih mjesta na izborima zakazanim za 7. maj.

Komentarišući stav lidera Laburističke stranke Eda Milibanda, koji je odbacio juče mogućnost postizbornog dogovora sa škotskim nacionalistima, Sturdženova je naglasila da Miliband "može reći šta hoće", ali ne može da negira realnost.

Analitičari ističu da bi velika podrška SNP-u mogla da toj partiji nakon izbora omogući da ima odlučujuću ravnotežu u parlamentu nakon izbora na kojima, prema rezultatima anketa, većinu neće osvojiti Kameronovi konzervativci, ali ni Laburistička partija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije