Svijet

Sa Mistrala ukradena elektronska oprema

Sa Mistrala ukradena elektronska oprema
Sa Mistrala ukradena elektronska oprema

PARIZ - Francuski mediji javili su danas da je sa nosača helikoptera "Mistral", koji Francuska gradi za Rusiju, ukradena elektronska oprema.

Ruska ambasada u Francuskoj nije ni potvrdila niti demantovala navodnu krađu sa "Mistrala" koji se nalazi u francuskoj luci Sen Nazer.

U ambasadi su rekli da o tome nemaju podatke, javila je ruska agencija Tas s.

Francuska agencija AFP je javila da su ukradena dva kompjuterska hard diska, matična ploča i grafička ploča, i da je sve to proizvela i instalirala francuska vojska i korporacija "Thales".

Tužilaštvo u francuskom gradu Rene počelo je preliminarnu istragu o krađi opreme. AFP je preneo, pozivajući se na zvaničan neimenovan izvor, da ukradena oprema ne sadrži nikakve tajne informacije.

Kompjuterski program je napravila kompanija "Thales" na zahtjev Rusije.

Francuski predsjednik Fransoa Oland odlučio je u utorak da "do daljeg" odloži isporuku ratnog broda "Mistral" Rusiji, dok iz zvanične Moskve očekuju da ugovor bude ispoštovan i najavljuju da za sada neće podnositi tužbu.

Rusija za sada ne planira da tuži Francusku zbog odlaganja isporuke ratnog broda zbog krize u Ukrajini, saopštio je istog dana zamjenik ruskog ministra odbrane Juri Borisov.

"Čekaćemo strpljivo... Za sad ne planiramo podnošenje tužbe bilo gdje", rekao je Borisov za RIA Novosti. "Sve je napisano u ugovoru. Djelovaćemo na osnovu napisanog u ugovoru kao svi civilizovani ljudi."

Borisov je za Tass, međutim, rekao da ukoliko Francuska na kraju odbije da brod isporuči, Rusija će "ići na sud i zahtijevati odštetu".

Rusija je u više navrata upozoravala Pariz na ozbiljne posljedice ukoliko Francuska ne isporuči prvi od dva nosača helikoptera do kraja novembra.

Prvi od dva nosača helikoptera trebalo je da bude isporučen početkom ovog mjeseca, prema sporazumu potpisanom 2011.

Prvi od dva broda, Vladivostok, nalazi se u usidren u francuskom lučkom gradu Sen Nazer, gdje je oko 400 ruskih mornara provelo više mjeseci obučavajući se.

Drugi brod, Sevastopolj, nazvan po luci na Krimu, po ugovoru treba da bude isporučen Rusiji naredne godine i nedavno je stigao u istu luku na finalno dorađivanje.

Vladivostok može da ponese 700 vojnika, 16 helikoptera i do 50 oklopnih vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije