Svijet

Sahranjen Šimon Peres, osnivač savremenog Izraela (FOTO,VIDEO)

Sahranjen Šimon Peres, osnivač savremenog Izraela (FOTO,VIDEO)
Sahranjen Šimon Peres, osnivač savremenog Izraela (FOTO,VIDEO)

JERUSALIM - Nekadašnji predsednik i premijer Izraela i dobitnik Nobelove nagrade za mir Šimon Peres sahranjen je na izraelskom nacionalnom groblju Gora Hercl u Jerusalimu.

Državna sahrana Peresa, koji je preminuo u sijredu u 93. godini, održava se na izraelskom nacionalnom groblju Gora Hercl u Jerusalimu.

Peresova porodica je pratila sanduk koji je pokopan na nacionalnom groblju na planini Herklu, gdje je sahranjena većina njegovih prethodnika.

Kovčeg je nosilo osam pripadnika počasne garde, prenose agencije.

Prethodno je održana ceremonija opraštanja od ovog velikana svjetske politike, kojoj je prisustvovalo više desetina svjetskih lidera, uključujući predsjednika Srbije Tomislava Nikolića.

"Simon je živio sa smislom, Bio je veliki Izraelac, bio je veliki svjetski čovjek. Izrael pati za njim ali pronalazimo nadu, poput cijelog svijeta, u njegovom legatu", rekao je premijer Izraela Benijamin Netanijahu pred okupljenima.

Liderima iz cijelog svijeta, među kojima je američki predsjednik Barak Obama, francuski predsednik Fransoa Oland, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, njemački predsednik Joahim Gauk i britanski princ Čarls, pridružio se i palestinski predsednik Mahmud Abas .

 

 

Šimon Peres je pokazao da su "pravda i nada srce cionistickih ideala", rekao je Obama.

"Peres je obezbjedio sredstva Jevrejima kako bi branili svoju slobodu i postavio temelje oružanih snaga koje su dobile izraelske ratove" rekao je Obama, noseći ovom prilikom jevrejsku kapicu, jarmulku. Većina muških gostiju na sahrani takođe je nosila jarmulku.

Netanijahu i Abas, koji su se poslednji put zvanično sastali prije šest godoina, rukovali su se i nakratko popričali prije početka sahrane.

"Drago mi je što vas vidim. Prošlo je dosta vremena", rekao je Abas kako se vidi na video snimku koji je objavio portparol Netanijahua.Netanijahu i njegova supruga su se zahvalili Abasu što je došao.

Abas je predvodio delegaciju visokih palestinskih zvaničnika, uključujući glavnog pregovarača sa Izraelom Saeba Erekata, najavio je neimenovani visoki palestinski zvaničnik. Abas svojim prisustvom "želi da pošalje snažnu poruku izraelskom društvu da su Palestinci za mir i da cijeni napore miroljubivih ljudi kao što je Šimon Peres", naveo je isti zvaničnik.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, predsednik Palestinske autonomije Mahmud Abas i premijer Mađarske Viktor Orban, Foto: Reuters

Sahrani su prisustvovali i državni sekretar SAD Džon Keri, bivši predsjednik SAD Bil Klinton, kanadski premijer Džastin Trudo, šef britanske diplomatije Boris Džonson, španski kralj Felipe VI, holandski premijer Mark Rute, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, bivši britanski premijer Toni Bler i mnogi drugi.

Stepen bezbjednosti je podignut na viši nivo, mnogi putevi su zatvoreni a na ulicama je raspoređeno 8.000 policajaca, navodi AFP. Glavni put koji vodi u Jerusalim zatvaran je kad su njime prolazili visoki svjetski zvaničnici sa i do međunarodnog aerodroma "Ben Gurion", dok su putevi koji vode ka groblju Gora Hercl bili zatvoreni za saobraćaj cijelo prije podne.

Sahrana je održana u trenutku kada počinju veliki jevrejski praznici, koje palestinski teroristi koriste da pojačaju napade na građane Izraela.

Peres je bio u bolnici nakon moždanog udara koji je dobio prije dvije nedelje.

(kurir)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije