Svijet

Sajentološka crkva vlasnik na hiljade nekretnina

Sajentološka crkva vlasnik na hiljade nekretnina
Sajentološka crkva vlasnik na hiljade nekretnina

NJUJORK - Sajentološka crkva od svog osnivanja 1955. neprestano investira u nekretnine, a kako se navodi u dokumentarcu Aleksa Gibnija, u produkciji HBO kanala, ona je vlasnik nekoliko hiljada građevinskih objekata.

U filmu se takođe iznosi podatak da je ova sekta između 2006. i 2011. postala vlasnik 62 objekata u SAD, prenosi list "Figaro".

Sajentolozi se ponekad odlučuju za kupovinu prostranih imanja u ruralnim zonama kao što je slučaj sa imanjem Gold Bejz na površini od 210 hektara gdje je nekada bilo smješteno turističko selo jugoistočno od Los Anđelesa. Ono sada prima nove članovi koji se obučavaju novoj vjeri.

Ali najčešće kupuju impozantne građevine u centru velikih gradova.

Prema podacima jedne italijanske agencije za nekretnine ova sekta posjeduje najmanje 80 zgrada u evropskim gradovima među kojima su Madrid, Berlin, London, Milano, Pariz.

U Parizu ova sekta zbog protivljenja lokalnih vlasti, radi u diskreciji, ali u samom centru u 17. arondismanu i to na dvije lokacije u ulicama Nole (Nollet) i Ležandr (Legendre).

Najimpozatniji objekat sekte je u Kliavoteru u Floridi. Ovo je jedan od rijetkih novoizgrađenih objekata. Radovi na njemu su trajali 20 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije