Svijet

Sakašvili osuđen na tri godine zatvora

Sakašvili osuđen na tri godine zatvora
Foto: Ilustracija | Sakašvili osuđen na tri godine zatvora

TBILISI - Sud u Tbilisiju osudio je u odsustvu bivšeg predsjednika Gruzije Mihaila Sakašvilija na tri godine zatvora u okviru slučaja ubistva saradnika Ujedinjene gruzijske banke Sandroa Girgvilanija.

Političar je proglašen krivim jer je zloupotrijebio službeni položaj i pomilovao tadašnje visoke zvaničnike koji su bili umiješani u slučaj "Girgvilani".

Iako je sud odredio kaznu od četiri godine zatvora, zahvaljujući zakonu o amnestiji njegova kazna je smanjena za četvrtinu.

S tim u vezi oglasio se i Sakašvili, koji je rekao da je presuda nezakonita ocijenivši da nije u skladu sa zdravim razumom, kao i da se predsjedniku ne smije suditi zbog toga što koristi pravo na pomilovanje.

"To sve govori o tome da gruzijska vlast, za pet godina koliko sam bio predsjednik, nije našla nikakve dokaze o korupciji ili bilo čemu drugom", zaključio je Sakašvili.

Istovremeno, njegov advokat Ruslan Černolucki tvrdi da ova presuda ne obavezuje Kijev da ga isporuči Gruziji, te da je u pitanju čisto politička odluka.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije