Svijet

Samo 4 odsto ubijenih legitimne mete

Samo 4 odsto ubijenih legitimne mete
Samo 4 odsto ubijenih legitimne mete

LONDON - U napadima američkih bespilotnih letjelica u Pakistanu je od 2004. poginulo skoro 2.400 osoba, ali uprkos tvrdnjama Vašingtona da su pogođene "potvrđene terorističke mete" samo 84 žrtve bile su imenovane kao pripadnici Al kaide, navodi se u izvještaju Biroa za istraživačko novinarstvo, čije je sjedište u Londonu.

Prije sedam dana, SAD su izvršili svoj 400. napad besilotnom letjelicom na sjevrozapadu Pakistana.

U protekloj deceniji ubijeno je 2.379 osoba.

"Identifikovano je samo 704 od 2.379 žrtava i za samo 295 njih je prijavljeno da su članovi neke od oružanih grupacija", ističe se u izvještaju.

Sve ukazuje na to da je manje od 4 odsto ili 84 osobe od ukupnog broja ubijenih bilo identifikovano kao članovi Al kaide.

Ovi podaci kontradiktorni su onima koje je objavio američki državni sekretar Džon Keri u maju prošle godine, kada je stao u odbranu programa bespilotnih letjelica Centralne obavještajne agencije /CIA/.

"Jedine osobe na koje se otvara vatra su potvrđene terorističke mete i to na najvišem nivou. Ne otvaramo vatru iz letjelice na nekoga za koga mislimo da je terorista", istakao je Keri.

Međutim, Biro za istraživačko novinarstvo iz Londona naglašava da više od trećine onih koji su navedeni kao militanti nije imalo "nikakav čin", dok skoro 30 odsto nije povezano ni sa jednom oružanom grupacijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije