Svijet

Sankcije Rusiji dobre samo za uništenje Evrope

Sankcije Rusiji dobre samo za uništenje Evrope
Sankcije Rusiji dobre samo za uništenje Evrope

VARŠAVA - Politika sankcija koju EU sprovodi pod pritiskom SAD djelotvorna je samo za uništenje Evrope, piše poljski dnevnik "Observator politični".

"Politika ekonomskih i političkih sankcija prema pojedincima koju protiv Ruske Federacije sprovodi EU zajedno sa SAD, to je politika uništenja Evrope. Njihov cilj je trajno pogoršanje društvenih, ekonomskih i političkih odnosa između EU i Rusije", navodi list.

Prema pisanju lista, najveću korist od ove politike imaju SAD jer odsustvo Rusije samo slabi Evropu, dok Kina dobija energetski potencijal od Moskve.

U tekstu se dodaje da je "ukrajinski eksperiment propast" i da je za haos u toj zemlji odgovorno nestručno rukovodstvo, pošto Kijev ne želi da sprovede neophodne reforme.

"EU se pridruživanjem američkim sankcijama Rusije umiješala u sprovođenje nečijih interesa. Stav Brisela je najbolji mogući poklon Kini jer kompanije iz te zemlje zamjenjuju evropske predstavnike na ruskom tržištu i to donosi veliki profit ako se uzme i u obzir plan obnove projekta 'Put svile'", ističe autor teksta.

Autor se pita zašto su uopšte uvedene sankcije Rusiji, koje su štetne po Evropu, dok Moskva u protekla dva mjeseca potpisuje više desetina okvirnih sporazuma sa Kinom, Indijom i drugim zemljama u razvoju sa ogromnom potencijalom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije