Svijet

"Sankcije protiv Rusije ne pomažu, Ukrajina da pošalje svu vojsku na granicu"

"Sankcije protiv Rusije ne pomažu, Ukrajina da pošalje svu vojsku na granicu"
"Sankcije protiv Rusije ne pomažu, Ukrajina da pošalje svu vojsku na granicu"
Agencije

VAŠINGTON - Kandidat za državnog sekretara SAD Reks Tilerson se nada da će SAD i Rusija poboljšati odnose, ali je ocijenio da vjerovatno nikada neće biti prijateljske zemlje.

"Rusija danas predstavlja opasnost, ali nije nepredvidiva u unaprjeđenju svojih interesa", rekao je Tilerson na saslušanju u Senatu, koji treba da potvrdi njegovu nominaciju za novog šefa američke diplomatije.

Na saslušanju su u fokusu Tilersonove veze s Rusijom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom s kojim je izgradio odnose dok je bio direktor naftnog giganta Ekson mobajla.

Tilerson je rekao da bi umjesto neefikasnih sankcija Rusiji zbog prisajedinjenje Krima, poslao čvršću poruku, pozivom Kijevu da pošalje svu svoju vojsku na granicu s Rusijom.

"To je vrsta odgovora kakvu Rusija očekuje", rekao je Tilerson i dodao "ako Rusija upotrebljava silu, onda treba odgovoriti srazmjerno pokazivanje sile".

Tilerson je rekao da je Rusija "uzela teritoriju koja nije njena", priznajući da je on bio iznenađen tim potezom. On je rekao da s novoizabranim predsjednikom SAD Donaldom Trampom još nije razgovarao o Rusiji.

Dodao je da s Rusijom treba obaviti "važan razgovor" o unaprjeđenju odnosa, ali da treba imati u vidu da Moskva smatra da zaslužuje važno mjesto u svjetskim pitanjima.

"Vjerovatno nikada nećemo biti prijatelji", rekao je Tilerson, dodajući da dvije zemlje nemaju iste vrijednosti, ali je izrazio uvjerenje da SAD mogu raditi s Rusijom kao sa "suparnikom", ali ne kao s "neprijateljom".

Tilerson je rekao da rusko rukovodstvo ima geostrateški plan da "ponovo uspostavi svoju ulogu u globalnom svjetskom poretku".

"Oni vjeruju da zaslužuju pravičnu ulogu u svijetu zato što su nuklearna sila", rekao je Tilerson i svoju poziciju prema Moskvu obrazložio riječima: "Rusija je ovdje, Rusija je važna i Rusija je sila s kojom treba raditi".

Na pitanje republikanskog senatora Marka Rubija da li bi ruskog predsjednika Vladimira Putina označio "ratnim zločincem", Tilerson je rekao da ne bi koristio taj termin, poslije čega je Rubio rekao da su Putin i Rusija odgovorni za nasumično gađanje civila i izazivanje masovnih žrtava u sirijskom građanskom ratu.

"To su veoma, vema ozbiljne optužbe i želim da imam mnogo više informacija pre dolaženje do takvog zaključka", rekao je Tilerson.

Povodom sankcija Rusiji zbog Krima, Tilerson je rekao da su sankcije "moćno sredstvo i važno sredstvo u sprečavanju dodatnih akcija... tako da američko liderstvo često, ako ne i uvijek treba da pokaže takav prvi korak".

Tilerson je rekao da bi snažniji odgovor na aneksiju Krima mogao navesti Rusiju da ne postupa agresivno na istoku Ukrajine.

Na pitanje da li bi uvodio ekonomske sankcija Rusiji i drugim zemljama kao odgovor na sajber napade, Tilerson je izrazio uzdržanost, navodeći da svaki slučaj treba zasebno posmatrati, imajući u vidu trgovinske odnose i druge nacionalne bezbjednosne interese.

Tilerson je na konstataciju da je lobirao protiv sankcija Rusiji kao šef Ekson mobajla, rekao da "lično nikada nije lobirao protiv sankcija".

Dodao je da je od "loših i neefikasnih sankcija bolje nemati sankcije", kao i da sankcije treba pažljivo pripremati kako bi bile djelotvorne.

On je rekao da ne bi odmah ukidao sankcije Rusije.

"Važno je da zadržimo status kvo dok ne razvijemo šta će biti naš pristup", dodao je.

Povodom Kine, drugog bitnog spoljnopolitčkog pitanja u SAD, Tilerson je rekao da Vašington treba da razmotri mjere protiv Pekinga, ako ne sprovodi sankcije UN Sjevernoj Koreji.

On je rekao da je potreban "novi pristup" Kini kako bi SAD stavile do znanja da očekuju od Pekinga da uradi više povodom sjevernokorejskog nuklearnog i raketnog programa.

Tilerson, koji će kao šef Stejt departmenta biti zadužen i za međunarodne ekološke sporazume, rekao je da SAD treba da zadrže mjesto "za stolom" na pregovorima o klimatskim promjenama, pošto one kao ozbiljna pretnja zahtijevaju globalnu reakciju.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije
}