Svijet

Sarkozi: Pariz treba da isporuči Rusiji "mistrale"

Sarkozi: Pariz treba da isporuči Rusiji "mistrale"
Sarkozi: Pariz treba da isporuči Rusiji "mistrale"

PARIZ - Francuska strana treba da održi riječ i isporuči Rusiji nosače helikoptera tipa "mistral" prema ranije potpisanom ugovoru, rekao je bivši francuski predsjednik Nikola Sarkozi u intervjuu listu "Figaro".

Sarkozi je izrazio čuđenje što u vrijeme povećane opasnosti od radikalnog islama svijet stvara uslove za novi hladni rat sa Rusijom. 

Bivši predsjednik Francuske smatra da je neophodno pregovarati sa Rusijom i postići kompromis, prenosi TASS.

Aktuelni francuski predsjednik Fransoa Oland rekao je juče da situacija u Ukrajini ne dozvoljava Parizu da isporuči prvi nosač helikoptera Rusiji.

Zamjenik ruskog ministra odbrane Juri Borisov rekao je juče agenciji TASS da će Rusija djelovati strogo u skladu sa ugovorom i da će podnijeti tužbu ukoliko brod ne bude isporučen.

"Rusija će djelovati u skladu sa ugovorom. Ako se ne isporuči dogovoreno, tužićemo ih i tražiti da se plate penali. Ponašanje Rusije je strogo u skladu sa ugovorom koji je potpisan", rekao je on.

Prema ugovoru vrijednom 1,2 milijarde evra, prvi "mistral" trebalo je biti isporučen Rusiji 14. novembra, ali je Pariz to stopirao zbog situacije u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije