Svijet

Sarkozi preimenovao stranku u Republikance

Sarkozi preimenovao stranku u Republikance
Sarkozi preimenovao stranku u Republikance

PARIZ - Bivši francuski predsjednik Nikola Sarkozi objavio je da se njegova opoziciona stranka Unija za narodni pokret (UMP) od sada zove "Republikanci", što analitičari ocjenjuju pokušajem te stranke da poboljša svoj imidž uoči predsjedničkih izbora 2017. godine.

Članovi te desničarske stranke su sinoć sa 83 odsto glasova za podržali promjenu imena, iako je u onlajn glasavanju učestvovalo samo 46 odsto članova UMP-a, pokazali su rezultati koje je objavilo čelništvo partije, a prenijela je agencija AFP.

"'Republikanci' ne predstavlja samo novo ime stranke. To je poziv svim onima koji su uznemireni što vide kako Republika iz dana u dan propada i onima koji žele da zaustave to propadanje", napisao je Sarkozi u poruci objavljenoj na novom sajtu stranke, republicains.fr.

Sarkozi (59) se prošle godine vratio u visoku politiku i očekuje se da se na predsjedničkim izborima 2017. ponovo kandiduje za šefa države.

Bivši predsjednik Francuske, koji je bio izuzetno nepopularan u vrijeme kad je 2012. izgubio na izborima od Fransoa Olanda, veoma se trudi da poboljša imidž svoje stranke, nakon oštre borbe za liderstvo i finansijskih skandala.

Sarkozi je u julu optužen za korupciju, vršenje uticaja i kršenje zakonske tajne i postao je prvi bivši šef države koji je priveden u policiju na saslušanje.

            

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije