Svijet

Sastanak evropskih lidera o Ukrajini

Sastanak evropskih lidera o Ukrajini
Sastanak evropskih lidera o Ukrajini

MILANO - Evropski lideri počeli su danas pregovore o rješavanju ukrajinske krize na azijsko-evropskom samitu /ASEM/ u Milanu.

Poslovnom doručku prisustvuju ruski predsjednik Vladimir Putin, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, njemački kancelar Angela Merkel, francuski predsjednik Fransoa Oland, premijeri Italije i Velike Britanije Mateo Renci i Dejvid Kameron, predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompej, predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i šef spoljne politike EU Federika Mogerini.

Ruski predsjednički portparol Dmitrij Peskov izjavio je ranije da će ukrajinski problem biti tema sastanka na marginama samita u Milanu.

"Očekujemo da će dijalog o ovom pitanju biti nastavljen u proširenim formatima", rekao je Peskov, prenio je TASS.

Putin je prethodno imao bilateralan sastanak sa italijanskim predsjednikom Đorđom Napolitanom, a razgovarao je i sa Merkelovom o primjeni sporazuma iz Minska o rješavanju situacije u Ukrajini i sporu o gasu.

Peskov je rekao da između Putina i Merkelove i dalje postoje "ozbiljna neslaganja" u vezi sa porijeklom ukrajinske krize i izvorima događaja koji se dešavaju sada".

Porošenko se juče sastao sa njemačkim kancelarom i italijanskim premijerom i predsjednikom.

Peskov: Teški razgovori

Razgovori ruskog predsjednika Vladimira Putina sa ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom i liderima EU u Milanu su teški, rekao je danas portparol kremlja Dmitrij Peskov.

"Razgovori su zaista teški, puni nerazumijevanja, nesporazuma, ali, u svakom slučaju, traju, razmjena mišljenja je u toku", rekao je Peskov novinarima.

On je dodao da su učesnici razgovora razmotrili na "detaljan i suštinski način" primjenu sporazuma iz Minska o rješavanju konflikta u Ukrajini.

"Nažalost, neki učesnici sastanka pokazali su potpuno odbijanje da shvate stvarnu situaciju na jugoistoku Ukrajine", rekao je Peskov, prenijela je RIA "Novosti".

Putin, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, njemački kancelar Angela Merkel i francuski lider Fransoa Oland razgovaraće ponovo tokom dana, saopšteno je iz Kremlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije