Svijet

Saudijska Arbija zapošljava osam novih dželata

Saudijska Arbija zapošljava osam novih dželata
Saudijska Arbija zapošljava osam novih dželata

RIJAD - Saudijska Arabija raspisala je konkurs za zapošljavanje osam novih dželata pošto se broj izvršenih smrtnih kazni u toj državi popeo na 85 od početka godine.

U opisu posla u oglasu, koji je juče osvanuo na internetu, navodi se da nikakva posebna obuka nije potrebna.

Od egzekutora će se tražiti da javno odrubljuju glave osuđenim kriminalcima, kao i da amputiraju ekstremitete osuđenicima za lakša krivična djela, prenosi Rojters.

U oglasu se dodaje da će se egzekutori smatrati "vjerskim funkcionerima", jer će služiti vjerskim sudovima i imaće plate poput nižih državnih službenika.

Saudijska Arabije se nalazi na trećem mjestu, poslije Kine i Irana, kao država u kojoj se najviše primjenjuje smrtna kazna, a broj izvršenih pogubljenja naglo je porastao nakon stupanja kralja Salmana na prijesto u januaru.

Saudijska Arabija je, za manje od pet mjeseci, skoro dostigla broj od 90 pogubljenja, koliko je izvršeno tokom cijele 2014. godine, navodi "Amnesti Interešenal".

Kriminalce obično pogubljuju u Saudijskoj Arabiji javnim odrubljivanjem glave, iako se povremeno izriče smrt kamenovanjem ili strijeljanjem.

Smrtna kazna izriče se za nasilne zločine, poput ubistva ili silovanja, bogohuljenja, preljube, trgovine drogom, praktikovanja vradžbina i magije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije