Svijet

Saudijski kralj: Vojna intervencija će biti nastavljena dok se ne postigne sigurnost Jemena

Saudijski kralj: Vojna intervencija će biti nastavljena dok se ne postigne sigurnost Jemena
Saudijski kralj: Vojna intervencija će biti nastavljena dok se ne postigne sigurnost Jemena

Kralj Saudijske Arabije Salman bin Abdulaziz poručio je da će međunarodna vojna intervencija "Odlučujuća oluja" biti nastavljena sve dok se ne postigne sigurnost i stabilnost Jemena.

Kralj Salman je, obraćajući se na 26. Samitu Arapske lige, koji je počeo u Egiptu, govorio i o intenzivnoj stranoj intervenciji u Jemenu. Prema njegovim riječima, Huti nisu ozbiljno shvatili upozorenja koja su im upućivana.

Kralj Salman je istakao da je pozitivno odgovorio na poziv za pomoć jemenskog predsjednika Abdurabbua Mansura Hadija te da će intervencija biti nastavljena sve dok se ne postigne sigurnost i stabilnost Jemena.

Egipatski predsjednik Abdulfettah es-Sisi kazao je da su neke sile izvana tešku situaciju u arapskim zemljama iskoristile za unutrašnje intervencije i polariziranje građana.

Sisi je, govoreći o intervenciji "Odlučujuća oluja", koju je u Jemenu pokrenula Saudijska Arabija, rekao da "događaji u Jemenu imaju jednu tačku koja ima zajednički interes na polju sigurnosti".

Sisi je pozvao da se pronađe političko rješenje za krizu u Siriji.

Vijeće ministara vanjskih poslova Arapske lige navodi da sa zadovoljstvom prihvata nacrt zakona koji ima za cilj osnivanje "Zajedničke arapske snage".

Vojna intervencija kodnog imena "Odlučujuća oluja" započela je u srijedu naveče, 25. marta, zračnim napadima na vojne položaje militanata Huta. U međunarodnoj koaliciji učestvuju UAE, Katar, Bahrejn, Jordan, Sudan, Kuvajt, Egipt i Maroka, a predvode je snage Saudisjke Arabije. Ovu intervenciju podržalo je više zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije