Svijet

Savčenko: Razgovarala bih sa đavolom da vrate sve naše (VIDEO)

Savčenko: Razgovarala bih sa đavolom da vrate sve naše (VIDEO)
Savčenko: Razgovarala bih sa đavolom da vrate sve naše (VIDEO)

KIJEV - Ukrajinska vojna pilotkinja Nadja Savčenko, oslobođena u srijedu nakon gotovo dvije godine zatočeništva u Rusiji, rekla je u petak da je spremna da pregovara s proruskim separatistima na istoku zemlje da bi oslobodili Ukrajince koji su još zarobljene.

- Spremna sam razgovarati sa samim đavolom da bi vratili sve naše - rekla je ona na prvoj konferenciji za novinare nakon oslobađanja.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Pavlo Klimkin je rekao u četvrtak da su 174 Ukrajinca u zatvorima u Rusiji, na Krimu ili ih pobunjenici drže u zarobljeništvu na istoku.

- Ne slažem se kad se kaže da ne treba imati političke kontakte sa separatistima. Ja bih imala kontakte sa svima - dodala je 35-godišnja Savčenko, koja je započela i završila svoju konferenciju za novinare uz intonaciju ukrajinske himne.

- Šta reći Putinu ? Skloni se iz Ukrajine ! Skloni se od svih zemalja kojima si se približio! - rekla je Nadja Savčenko.

Ona je rekla da je spremna da se bori za Ukrajinu, ali i da pravi mir.

- Ako su tamo, oni (separatisti) takođe spremnni na to, pronaći ćemo sporazum - rekla je ona.

Na pitanja o njenoj budućnosti, mlada žena, izabrana za delegata dok je bila u zatvoru, ostala je nejasna.

- Ukrajinci, ako vi želite da ja postanem predsjednica, odlično, ja ću biti predsjednica - rekla je Savčenko.

- Pošteno, ja ne kažem da želim. Ja volim letjeti. Ali ja ću uraditi sve što treba - rekla je ova pilotkinja.

Nadja Savčenko je razmijenjena u srijedu za dva Rusa, koje je optužio Kijev da su bili agenti ruskih vojnih tajnih službi (GRU). Po povratku u Kijev, ona je dočekana kao heroina.

Ova žena je postala za Ukrajince simbol sukoba u kojem je poginulo gotovo 9.300 ljudi na istoku zemlje, s proruskim separatistima podržanim, prema Kijevu i zapadnjacima, ruskom vojskom.

Ona je izdržavala u Rusiji 22-godišnju kaznu zatvora zbog, prema optužbama koje je ona odbila, toga što je ukrajinskoj vojsci otkrila položaje dva novinara državne ruske televizije koji su ubijeni na istoku zemlje u junu 2014. godine. Ona i dalje tvrdi da je zatočena prije njihove pogibije koju su izveli pobunjenici u Ukrajini, a zatim je u julu predata Moskvi.

Na pitanja o uslovima oslobađanja, Savčenko je rekla da nije ništa znala do posljednjeg trenutka.

- Došli su me tražiti u toku noći i rekli mi: 'Pripremi svoje stvari!'. Nisu mi rekli gdje idem . Nisam znala da li idem u Sibir, Magadan (na dalekom ruskom istoku)  ili u Ukrajinu -  rekla je ona, objavila je novinska agencija AFP.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije