Svijet

Savčenko stigla u Kijev, Putin potpisao pomilovanje

Savčenko stigla u Kijev, Putin potpisao pomilovanje
Savčenko stigla u Kijev, Putin potpisao pomilovanje

KIJEV, MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je danas dekret o pomilovanju ukrajinskog pilota Nađe Savčenko koja je, poslije oslobađanja, stigla u Kijev.

"Predsjednički avion sa ukrajinskim herojem Nađom Savčenko je sleteio", objavio je na Tviteru ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

Ruske vlasti su pustile Savčenkovu, koja je u Rusiji bila osuđena na 22 godine zatvora, na slobodu u zamjenu za dvojicu ruskih državljana koji su se nalazili u zatvoru u Ukrajini.

Kremlj je potvrdio da su ta dvojica Rusa stigla u Rusiju.

Savčenkova je u Rusiji osuđena na 22 godine zatvora zbog učešća u ubistvu dvojice ruskih novinara, podsjetile su agencije.

Ona je zamijenjena za dva ruska državljana, Jevgenija Jerofejeva i Aleksandra Aleksandrova, koje je u aprilu sud u Kijevu osudio na 14 godina zatvora zbog terorističkih aktivnosti.

I Jerofejev i Aleksandrov, za koje Kijev tvrdi da su ruski vojnici, negiraju zločine za koje su osuđeni.

Putin: Pustili smo je iz humanitarnih razloga

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da je pomilovao osuđenog ukrajinskog pilota Nađu Savčenko iz humanitarnih razloga, u nadi da će njeno oslobađanje pomoći da se smanje tenzije u ukrajinskom konfliktu i da se izbjegnu dodatna stradanja.

"Raša tudej" je prenijela da je rodbina nastradalih novinara u martu pozvala Putina da pomiluje Savčenkovu.

Ruski predsjednik se sastao sa udovicom novinara Igora Korneljuka i sestrom poginulog novinara Antona Vološina i zahvalio im se na njihovom stavu.

"Želim da vam se zahvalim na vašem stavu i da izrazim nadu da će takva odluka, motivisana humanitarnim razlozima, dovesti do deeskalacije u određenim zonama sukoba i da će pomoći da se izbjegnu slični užasni i nepotrebni gubici", rekao je Putin rodbini nastradalih novinara.

Savčenkova se po povratku u Kijev ukrajinskim predsjedničkim avionom zahvalila svojim pristalicama i obećala da će se boriti za oslobađanje ostalih Ukrajinaca iz pritvora u Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije