Svijet

Savjet bezbjednosti UN-a o Istočnoj Guti: Rusija ne podržava nacrt rezolucije o primirju u Siriji

Savjet bezbjednosti UN-a o Istočnoj Guti: Rusija ne podržava nacrt rezolucije o primirju u Siriji
Foto: Anadolija | Savjet bezbjednosti UN-a o Istočnoj Guti: Rusija ne podržava nacrt rezolucije o primirju u Siriji

NJUJORK - U četvrtak je održano zasjedanje Savjeta bezbjednosti UN-a u Njujorku o situaciji u Istočnoj Guti u Siriji.

Vasilij Nebenzia, ambasador Rusije pri UN-u, u obraćanju prisutnima je istakao da, ukoliko ne budu napravljene potrebne izmjene, Rusija neće prihvatiti nacrt rezolucije Savjeta bezbjednosti UN-a kojim se traži jednomjesečno primirje u Siriji.

Naglasio je da pomenuti nacrt rezolucije, koji su predložili Švedska i Kuvajt, nije, kako je kazao, "realan", dodajući da nije proizvod šireg konsenzusa.

Nacrtom rezolucije se zahtijeva prekid vatre na 30 dana u Siriji kako bi se omogućila isporuka humanitarne pomoći i medicinska evakuacija.

Nacrtom se poziva na učinkovit prekid vatre 72 sata nakon njegovog mogućeg usvajanja. Isporuka humanitarne pomoći i medicinska evakuacija počele bi 48 sati nakon toga.

Keli Kuri, zamjenica američkog ambasadora pri UN-u, optužila je Rusiju da, kako je rekla, "sprječava svaki razumni napor u cilju zaustavljanja krvoprolića u Istočnoj Guti."

Olof Skug, švedski ambasador pri UN-u, istakao je da je danas u Savjetu bezbjednosti UN-a čovječanstvo na velikom ispitu, dodajući da ovo međunarodno tijelo ima veliku odgovornost da zaustavi krizu u Siriji.

Mark Loukok, zamjenik generalnog sekretara UN-a zadužen za humanitarne poslove, naglasio je da je samo u četvrtak u napadima na Istočnu Gutu poginulo na desetine civila.

U intenzivnim napadima izvedenim u posljednja tri dana poginulo je preko 300 osoba. Osim toga, u istom periodu na meti napada bila su 22 medicinska centra, džamija i dom za djecu. U Istočnoj Guti koja se nalazi pod kontrolom opozicije živi oko 400.000 civila.

Dogovorom u Astani prošle godine, Istočna Guta je proglašena zonom deeskalacije sukoba. Uprkos tome, Asadov režim u posljednjih nekoliko mjeseci intenzivirao je napade.

Kriza u toj regiji svakim danom je sve veća, a hiljade bolesnih ljudi čeka na evakuaciju. Veliki broj djece u Istočnoj Guti preminuo je zbog nemogućnosti pristupa dovoljnim količinama hrane i lijekova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije