Svijet

Saznajte čime su opremljeni ruski avioni u Siriji (FOTO)

Saznajte čime su opremljeni ruski avioni u Siriji (FOTO)
Saznajte čime su opremljeni ruski avioni u Siriji (FOTO)

DAMASK - Rusko "pametno" oružje koje se koristi u Siriji su provjerene bombe i rakete sa savremenim sistemima navođenja.

Visokoprecizno naoružanje se koristi za udare sa velikih visina kako bi se izbjegao kontranapad sistema PVO.

Ruske visokoprecizne bombe koriste sistem navođenja GLONASS za navođenje na cilj, dok se rakete usmjeravaju specijalnim operaterom.

Provjereni instrument za hirurški precizne udare u Siriji su navođene bombe KAB, koje se ovde koriste u dvije varijante - KAB-250 i KAB-500.

KAB-250

Dužina: 3,2 m

Težina: 250 kg

Težina bojevog dijela: 127 kg

Navođene bombe KAB-250 su počele da se koriste 2000-ih godina specijalno za lovce pete generacije PAK FA. Smještene su u unutrašnjem dijelu, što objašnjava dobro prepoznatljivi jajasti oblik na krajevima.

KAB-500

Dužina: 3,05 m

Težina: 500 kg

Težina bojevog dijela: 380 kg

Ovu bombu mogu da koriste drugi savremeni ruski avioni, uključujući lovce-bombardere Su-34, koje izbacuju takve bombe na ciljeve sa visine od 5.000 metara.

Raketa H-25L

Rakete sa laserskim sistemima navođenja u Siriji razlikuju se po težini i sastavu bojevog dijela. Prema podacima, tamo se koristi H-25L i H-29L sa laserskim navođenjem.

Raketa H-29L

Dužina: 3,9 metra

Težina: 660 kg

Težina bojevog dijela: 317 kg

Lovci podrške kopnenih snaga Su-24 i Su-25 posjeduju sistem navođenja koji omogućava pilotima da bombarduju sa smrtonosnom preciznošću.

Komandni centri Islamske države su podzemni bunkeri iz više nivoa i za njihovo uništavanje se koristi specijalna avionska bomba BETAB-500.

BETAB-500

Dužina: 2,5 metra

Težina: 380 kg

Težina bojevog dijela: 77 kg

Pod krilima "suhoja" u vazdušnoj bazi Hmejmim primjećene su i avionske bombe OFAB-250. Taj tip bombe se koristi za uništavanje nezaštićenih ciljeva, npr. kampova za obuku i skladišta.

OFAB-250

Dužina: 3 metra

Težina: 266 kg

Težina  bojevog dijela: 97 kg

(NN/Sputnik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije