Svijet

Šef Al Kaide ponudio tri miliona evra za ubistvo Asada

Šef Al Kaide ponudio tri miliona evra za ubistvo Asada
Šef Al Kaide ponudio tri miliona evra za ubistvo Asada

DAMASK - Šef sirijskog ogranka sunitske ekstremističke mreže Al Kaida je ponudio tri miliona evra za smrt sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i dva miliona za šefa libanskih šita Hezbolah.

Abu Mohamed al-Džulani je rekao, u video zapisu objavljenom kasno u ponedjeljak, da će platiti "tri miliona bilo kome ko ubije Bašara al-Asada i okonča njegovu istoriju".

"Koliko će još vremena teći krv muslimana zbog čovjeka koji voli svoju vlast? Koliko vremena još muslimani treba da čekaju da vrate svoja prava", pitao je šef Front el-Nosre.

Šef džihadista je precizirao da će dati ovu nagradu čak i ako Asada ubije član njegove porodice i dodao da će al-Nosra štititi ubicu i njegovu porodicu. Abu Mohamed al-Džulani je obećao takođe "dva miliona evra bilo kome ko ubije (šefa Hezbolaha) Hasana Nasralaha, čak i ako to bude član njegove porodice ili njegove sekte", aludirajući na šitske muslimane, navodi Le Point.

Hezbolah je poslao nekoliko hiljada boraca u Siriju da bi podržali režim Bašara al-Asada na nekoliko frontova rata u kojem je od marta 2011. poginulo više od 240.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije