Svijet

Šef CIA Majk Pompeo tajno putovao u Sjevernu Koreju

Šef CIA Majk Pompeo tajno putovao u Sjevernu Koreju
Foto: Reuters | Šef CIA Majk Pompeo tajno putovao u Sjevernu Koreju

VAŠINGTON - Direktor CIA Majk Pompeo se u Pjongjangu tajno sreo sa predsjednikom Sjeverne Koreje Kim Džong Unom, tvrde američki mediji.

Sastanak na temu predstojećeg susreta američkog predsjednika Donalda Trampa i Kim Džong Una je održan početkom aprila, rekli su neimenovani američki zvaničnici.

Tramp je i ranije nagovještavao mogućnost direktnih pregovora sa Pjongjangom na visokom nivou, ali ovaj neočekivani i tajni susret predstavlja prvi direktni kontakt visokih zvaničnika od 2000. godine.

"Iamli smo direktne razgovore na... veoma visokom nivou", poručio je Tramp sa Floride, gdje mu je gost japanski premijer Šinzo Abe.

Predsjednik je dodao da je dao svoj "blagoslov" za pregovore između Sjeverne i Južne Koreje kako bi se mirovnim sporazumom formalno okončao korejski rat, koji je trajao od 1950. do 1953.

I Južna Koreja je poslala signal da želi formalni kraj sukoba. Južnokorejski predsjednik Mun Dže-In bi trebalo da se sretne sa Kimom krajem aprila.

Šta znamo o "tajnom sastanku"?

Vijest da je sadašnji šef CIA koga je Tramp nominovao za državnog sekretara tajno putovao u Sjevernu Koreju kako bi se sreo sa Kimom prvi je objavio "Vašington Post".

Osim toga se ne zna gotovo ništa, osim da se razgovaralo o pripremama za susret Kima i Trampa.

Prema izjavama dva neimenovana izvora "Vašington postu", do susreta je došlo ubrzo nakon što je Tramp nominovao Pompea za državnog sekretara.

Naknadno je i agencija Rojters javila da su joj visoki zvaničnici potvrdili da se Pompeo sreo sa Kimom.

Bijela Kuća se ovim povodom dosad nije zvanično oglasila.

Kad i gdje će se održati samit?

Tramp je u martu iznenadio svjetsku javnost kad je prihvatio sugestiju Pjongjanga o direktnim pregovorima. Dosad se nijedan američki predsjednik tokom svog mandata nije sreo sa sjevernokorejskim liderom.

Tada je rekao da bi do samita moglo da dođe početkom juna "ili malo ranije" i da se razmatra nekoliko lokacija, od kojih nijedna nije u SAD.

Analitičari spekulišu da bi susret mogao da se održi u demilitarizovanoj zoni između dvije Koreje, u nekoj azijskoj ili evropskoj zemlji ili na brodu u međunarodnim vodama.

Sjeverna Koreja je decenijama bila izolovana i izložena međunarodnim sankcijama zbog teških zloupotreba ljudskih prava i razvijanja nuklearnog oružja.

Dosad je izvela šest nuklearnih proba i tvrdi da njene rakete mogu da dosegnu američko tlo.

Međutim, Zimske olimpijske igre koje su se u februaru održale u Južnoj Koreji neočekivano su poslužile kao okidač za niz diplomatskih kontakata Pjongjanga sa Kinom, Južnom Korejom, a sad i sa SAD.

(BBC/B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije