Svijet

Senatori se dogovorili, uskoro nastavak rada Vlade

Senatori se dogovorili, uskoro nastavak rada Vlade
Foto: Ilustracija | Senatori se dogovorili, uskoro nastavak rada Vlade

VAŠINGTON - Američki senatori odlučili su da krenu prema usvajanju zakona kojim bi bila odblokirana federalna vlada do 8. februara, čime će se završiti trodnevni sukob demokrata i republikanaca predsjednika Donalda Trampa oko imigracije i granične sigurnosti.

Zakon o finansiranju prošao je proceduralne prepreke u Senatu, pa se očekuje da će uskoro biti izglasan, zbog čega će vlada moći nastaviti s radom.

Demokrate su insistirale da bilo kakav kratkotrajni zakon o finansiranju koji bi omogućio nastavak rada vlade uključi zaštitu za ilegalne imigrante poznate kao "Sanjare" dovedene u zemlju kao djeca, ali republikanci su to odbili i rekli da neće pregovarati o imigraciji dok im demokrati ne daju glasove potrebne za nastavak rada vlade. 

Desetine hiljada federalnih radnika prestali su s radom u ponedjeljak, na prvi radni dan blokade, ali ključne usluge protiv bezbjednosti i osbrane su se nastavile. 

Finansiranje vladinih operacija isteklo je u petak u ponoć, a zastupnici su tokom vikenda pokušali riješiti krizu. Naznake postizanja dogovora pokazale su se nakon susreta senatora iz svih stranaka održanih u nedjelju i u ponedjeljak ujutro.

Čelnik demokratskih senatora Čač Šumer rekao je da je postigao dogovor sa svojim republikanskim kolegom Mičom Mekonelom kojim će rad vlade ostati otvoren iduće tri nedjelje, te da će se raspravljati o pitanju "Sanjara", više od 700 hiljada imigranata koji su u SAD dovedeni ilegalno dok su još bili djeca. 

Čelnik senatorske većine republikanac Mekonel je zahvalio Šumeru i rekao da smatra "da smo tokom ovog procesa naučili da je strategija da se zatvori vlada zbog pitanja ilegalne imigracije nešto što američki narod nije razumio i neće razumjeti ni u budućnosti". 

Potpredsjednik Majk Pens je iz Jerusalima poručio da je postizanjem sporazuma propala "Šumerova blokada".

"Pozdravljamo vijesti da je blokada vlade u Vašingtonu završila, za šta su zaslužni čvrst stav predsjednika Trampa i republikanaca iz Predstavničkog doma i Senata", saopštio je Pens.

Republikancima iz Predstavničkog doma rečeno je da se odmah pripreme na glasanje o mjeri koja će omogućiti nastavak rada vlade.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije