Svijet

Šenborn: Moguće povlačenje pape Franje

Šenborn: Moguće povlačenje pape Franje
Šenborn: Moguće povlačenje pape Franje

BEČ - Bečki nadbiskup, kardinal Kristof Šenborn, smatra da je moguće povlačenje poglavara rimokatoličke crkve pape Franje sa te funkcije.

On je, u intervjuu bečkom dnevniku listu "Esterajh", kazao da je "zamisliva ostavka pape", dodajući da ga nisu, s tim u vezi, iznenadile izjave pape.

Šenborn je podsjetio da je papa Franjo star 79 godina i da ima samo jedno plućno krilo, te da se ne štedi i daje sve od sebe.

"To što ima takav osjećaj i što ga iznosi je tipično za njegov stil. On kaže šta misli. Papa je iznio mogućnost povlačenja kao njegov prethodnik papa Bendikt", podsjetio je on.

Istovremeno je austrijski kardinal rekao da katolici mogu biti srećni što imaju papu Franju i da mogu samo poželjeti da ostane što duže na toj dužnosti. Ali, dodaje, treba imati i razumijevanje ako jednog dana kaže da nema više snage.

Papa Franjo, prema njegovim riječima, je "ogroman poklon", te ga poredi sa papom Jovanom XXIII, koji je prije pet decenija donio novine u crkvu.

"On je osvježenje, jednostavan, direktan, blizak životu. Nije komplikovan i živi život okrenut siromašnima i napaćenima", smatra Šenborn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije