Svijet

Šerpasi prijete štrajkom

Šerpasi prijete štrajkom
Šerpasi prijete štrajkom

KATMANDU - Nepalski vodiči na Mont Everestu, poznati i pod imenom svoje etničke zajednice - šerpasi, razmatraju mogućnost bojkota ekspedicija na najvišu planinu svijeta nakon što je prije tri dana u lavini stradalo 13 šerpasa, dok se trojica još vode kao nestali, izjavio je zvaničnik Nepalskog udruženja planinara Ang Tšering.

On je naveo da je nekoliko šerpasa već dalo otkaz na mjesto vodiča, dok drugi razmatraju da li da bojkotuju dalje ekspedicije, prenijela je agencija AP.

Do nesreće 18. aprila je došlo kad se odlomio veliki komad leda i izazvao lavinu u kojoj je stradalo 13 šerpasa. Za preostalom trojicom se još traga, ali se pretpostavlja da su i oni mrtvi.

"Pošto su izgubili toliko mnogo braće i prijatelja, za mnoge šerpase je jednostavno nemoguće da nastave da rade", izjavio je jedan od vodiča, Pasang Šerpa. "Mnogi od nas su uplašeni, naše porodice su uplašene i traže od nas da se vratimo kući."

Sve žrtve pripadaju etničkoj zajednici šerpasa, koji uglavnom zarađuju za život vodeći ekspedicije, ali i vodeći restorane i organizujući transport i opremu za penjače.

Šerpasi su nakon nesreće izrazili ljutnju zbog neodgovarajuće reakcije nepalskih vlasti, koje su najavile da će porodicama poginulih isplatiti pomoć od 40.000 rupija (415 dolara).

Tšering je dodao da se na Mont Everestu trenutno nalazi oko 400 inostranih planinara iz 39 ekspedicionih timova, kao i jednak broj šerpasa, uz još mnogo pomoćnog osoblja u kampu u podnožju planine poput kuvara i čistača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije