Svijet

Sirija: Dvije rakete pogodile rusku ambasadu

Sirija: Dvije rakete pogodile rusku ambasadu
Sirija: Dvije rakete pogodile rusku ambasadu

DAMASK - Kada su pale rakete ispred zgrade ambasade se okupilo 300 pristalica sirijskog režima, nije poznato da li u napadu ima žrtava.

Sirijski pobunjenici su u utorak sa dvije rakete pogodili ambasadu Rusije u Damasku, u vrijeme kad su ispred te zgrade okupilo oko 300 pristalica predsjednika Bashara al-Asada, kako bi izrazili zahvalnost Moskvi zbog intervencije u Siriji.

Izvještač agencije AP se nalazio na licu mjesta kad je prva raketa udarila u zgradu ambasade u centru sirijske prijestonice, nakon čega se sa mjesta udara vidio dim.

Kad su okupljeni počeli bježati na ambasadu je pala i druga raketa.

Nije poznato da li u ovom napadu ima poginulih, navodi AP.

Ranije su američke snage bacile iz zraka municiju za malokalibarsko oružje pobunjenicima koji se bore protiv pripadnika Islamske države Irak i Levant u sjevernoj Siriji, saopštili su američki vojni zvaničnici.

Municija iz zraka za pobunjenike

Portparol američke centralne komande, pukovnik Patrick Raider, rekao je da je municija dostavljena arapskim borcima koji se bore da uklone ISIL iz sjeverne Sirije.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je za AFP da je padobranom spušteno 50 tona municije.

Predstavnik pobunjenika saopštio je da su pobunjenici iz arapskih plemena u Siriji dobili uvjeravanja Vašingtona da je na putu novo oružje, koje će im pomoći da pokrenu zajedničku ofanzivu s kurdskim saveznicima u tom sirijskom gradu, koji drže pripadnici ISIL-a.

"Sastali smo se s Amerikancima, ovo je odobreno i rečeno nam je da je ovo novo oružje, uključujući ono visokog kvaliteta, na putu", rekao je Abu Muaz, portparol Fronta revolucionara Rake, grupe pobunjenika iz većinom arapskih plemena sa područja tog grada.

Arapski borci su dio novog saveza u kome su i kurdske Jedinice za narodnu odbranu, čije je formiranje objavljeno u ponedjeljak, pod imenom Demokratske snage Sirije, prenio je Rojters.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije