Svijet

Sirija: Ne koristimo hlor kao hemijsko oružje

Sirija: Ne koristimo hlor kao hemijsko oružje
Sirija: Ne koristimo hlor kao hemijsko oružje

DAMASK - Sirijska vlada je danas saopštila da je, u skladu sa međunarodnim sporazumom, predala sve hemijsko oružje, čime je demantovala tvrdnje SAD da je njena vojska u nekoliko napada koristila hlor kao bojni otrov.

"Sirija je ispunila svoje obaveze i pridržava se Konvencije o hemijskom oružju", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, koje prenosi AFP. 

Sirija, kako se navodi, u potpunosi sarađuje sa Organizacijom za zabranu hemijskog oružja i više ne posjeduje tu vrstu oružja.

Američki državni sekretar Džon Keri optužio je 18. septembra sirijskog predsednika Bašara al-Asada da je prekršio uslove dogovora o hemijskom oružju, koristeći gas hlor ove godine.

"Mi vjerujemo da postoje dokazi da je Asad koristio hlor, koji nije ni trebalo da sirijska vlada prijavi da ga ima, mada se nalazi na listi zabranjenih hemikalija u Konvenciji o hemijskom oružju", rekao je Keri američkim parlamentarcima.

SAD takođe istažuju još nekoliko drugih slučajeva, tako da je on "prekršio sporazum", rekao je tada Keri.

Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) saopštila je 10. septembra da je toksična hemijska materija, najverovatnije hlor, korišćena "sistematski i u više navrata" kao oružje u napadima na sela na sjeveru Sirije ove godine.

Izvještaji o upotrebi toksične hemijske materije u Siriji uslijedili su na osnovu zaključaka misije upućene na lice mjesta u cilju utvrđivanja činjenica, a na osnovu prijavljenih slučajeva u aprilu, mada je Organizacija primila "bujicu novih optužbi" i u avgustu ove godine, naveo je portparol te Organizacije Majkl Luhan i dodao da će nove prijave tek biti ispitane.

AFP navodi da je istraga o upotrebi hlora uslijedila pošto su Francuska i SAD optužili sirijske vladine snage da su koristile industrijske hemikalije u selu pod kontrolom pobunjenika.

Hjuman rajts voč je u maju saopštio da imaju "jake dokaze" da su, u aprilu ove godine, sirijski vojni helikopteri bacili bombe sa hlorom na isto pobunjeničko selo koje je pomenuto u izveštaju OPCW, dodaje AP.

Sirija nije morala da prijavi uskladištene zalihe hlora - slabotoksičnu materiju koji se može smatrati hemijskim oružjem ukoliko se koristi u vojnom napadu, a zato što je hlor u širokoj upotrebi u komercijalne i domaće potrebe.

Sirija i Izrael su još zvanično u ratu i u aprilu prošle godine izraelske obavještajne službe optužile su režim sirijskog presjednika Hafeza Asada da koristi hemijsko oružje protiv sirijskih pobunjenika. Zapadne sile su ubrzo i same izrekle tu optužbu i Vašington je zapretio Damasku vazdušnim udarima.

Asad je pristao da se odrekne hemijskog arsenala, iako Damask ranije nije priznavao da ga posjeduje. Strane diplomate su rekle Rojtersu ove nedelje da je Sirija otkrila ranije neprijavljeno postrojenje za istraživanje i razvoj i laboratoriju za proizvodnju ricina. To otkriće očito je podržalo zapadne procijene u poslednjih nekoliko mjeseci da Asadov režim nije bio do kraja transparentan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije