Svijet

Sirija spremna na borbu protiv terorizma

Sirija spremna na borbu protiv terorizma
Sirija spremna na borbu protiv terorizma

DAMASK - Sirija je spremna da sarađuje u borbi protiv terorizma u okviru međunarodne ili regionalne koalicije, izjavio je danas sirijski ministar spoljnih poslova Valid Mualem.

"Sirija je spremna da sarađuje u okviru rezolucije 2170 Savjeta bezbjednosti UN na regionalnom i međunarodnom nivou", izjavio je Mualem.

On je dodao da to uključuje i saradnju sa SAD i Velikom Britanijom, prenio je AFP.

Mualem je istovremeno upozorio SAD da ne vrše vazdušne udare unutar Sirije protiv grupe "Islamska država" bez saglasnosti zvaničnog Damaska, s ocjenom da bi takav napad mogao da bude protumačen kao kršenje suvereniteta i agresija.

Ovo su bili prvi javni komentari nekog sirijskog zvaničnika o prijetnji koju predstavlja grupa "Islamska država", koja je zauzela velike teritorije u Iraku i Siriji.

Mualemovi komentari uslijedili su nakon što su džihadisti zauzeli veliku vojnu vazduhoplovnu bazu na sjeveroistoku Sirije, čime su državne snage ostale bez posljednjeg uporišta u ovom dijelu zemlje.

Mualem je rekao da vazdušni udari ne bi bili dovoljni za eliminisanje grupa povezanih sa Al kaidom. On je pozvao na "isušivanje" njihovih resursa, uključujući prekid finansiranja i naoružavanja koje vrše pojedine regionalne države i pojedinci.

On je najoštrije osudio ubistvo američkog novinara DŽejmsa Folija, koje su prošle sedmice izvršili pripadnici "Islamske države".

"Osuđujemo ubistvo Folija, ali mogu li da pitam da li je Zapad ikada osudio masakre koje `Islamska država` i `Nusra front` vrše nad našim oružanim snagama i civilima?", rekao je sirijski zvaničnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije