Svijet

Sirija traži istragu: Američka koalicija koristila bijeli fosfor?

Sirija traži istragu: Američka koalicija koristila bijeli fosfor?
Foto: Tanjug/AP | Sirija traži istragu: Američka koalicija koristila bijeli fosfor

Ministarstvo inostranih poslova Sirije uputilo je zahtjev Ujedinjenim nacijama da ta međunarodna organizacija sprovede istragu o primjeni bijelog fosfora od strane međunarodne koalicije predvođene SAD.

Kako se ističe u zahtjevu, koalicija je ovu zabranjenu supstancu koristila prilikom nanošenja vazdušnog napada u Hadžinu, prenosi agencija SANA.

Takođe, navodi se da je to prilikom ranjeno više civila, među kojima je bilo i žene i djece.

"Sirija ponovo poziva Savjet bezbjednosti UN da preuzme na sebe odgovornost kako bi osigurao mir i bezbjednost u cijelom svijetu i sproveo međunarodnu istragu kada je riječ o zločinima kako bi se takve stvari ne bi dešavale u budućnosti, kao i da se stavi tačka na neprijateljsko i nezakonito prisustvo američkih snaga, kao i snaga drugih zemalja na sirijskoj teritoriji", navodi se.

Podsjetimo, juče su sirijski mediji prenijeli da je vojno vazduhoplovstvo koalicije na čelu sa SAD izvelo napad sa upotrebom zabranjenog bijelog fosfora na grad Hadžin u sirijskoj provinciji Dejr el Zor.

SANA dodaje da su na društvenim mrežama objavljene fotografije na kojima se vidi da je koalicija upotrebila fosforne bombe.

(sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije