Svijet

Sirijci oborili ruski avion, poginulo 15 vojnika

Sirijci oborili ruski avion, poginulo 15 vojnika
Foto: Ilustracija | Sirijci oborili ruski avion, poginulo 15 vojnika

MOSKVA - Ruska vojska saopštila je danas da je izraelska vazdušna intervencija u Siriji pokrenula lanac događaja koji je doveo do obaranja ruskog vojnog aviona sirijskim projektilom "S-200".

U saopštenju se navodi da je 15 vojnika poginulo, te da Moskva zadržava pravo da uputi odgovor, prenijela je "Russia Today".

Izraelski borbeni avioni F-16 napali su sinoć mete u sirijskoj provinciji Latakiji nakon što su došli iz pravca Sredozemnog mora, objavilo je rusko Ministarstvo odbrane. 

Izraelski aivoni došli su na maloj visini i "stvorili opasnu situaciju za ostale avione i brodove u tom regionu", dodaje se u tekstu. 

Vojska navodi da su se u toj oblasti nalazili francuska mornarička fregata "Overn" i ruski avion Il-20. 

"Izraelski piloti iskoristili su ruski avion kao zaklon i postigli da on postane meta sirijske protivvazdušne odbrane. Kao posljedica, Il-20, koji ima mnogo veći radarski otisak od F-16, oboren je projektilom 'S-200'", navodi se u saopštenju. 

Rusko Ministarstvo je naglasilo da su Izraelci morali znati da je ruski avion prisutan u tom području, ali da ih to nije spriječilo da izvrše "provokaciju". 

U saopštenju se napominje da Izrael nije unaprijed obavijestio Rusiju o planiranoj operaciji. 

Upozorenje je stiglo minut prije početka napada i "ruski avion nije imao vremena da se pomjeri u bezbjedno područje", dodaje se u tekstu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije