Svijet

Sirijcima čupaju nokte i spaljuju ih kiselinom

Sirijcima čupaju nokte i spaljuju ih kiselinom
Sirijcima čupaju nokte i spaljuju ih kiselinom

DAMASK, LONDON - Sirijske obavještajne agencije vode centre u kojima primjenjuju do sada neviđene metode mučenja zatvorenika, protivnika režima predsjednika Bašara al Asada.

Naime, zatvorenike tuku palicama, kablovima, čupaju im nokte i spaljuju ih kiselinom, navedeno je u izvještaju "Hjuman rajts voča" (HRV).

Ova organizacija je identifikovala 27 centara koje koriste Asadove obavještajne službe i to od početka sloma pobune u martu 2011. godine.

Ova njujorška grupa za zaštitu ljudskih prava otkrila je da su desetine hiljada ljudi bile pritvorene u ovim savremenim mučilištima.

Tokom prethodnih mjeseci, HRV je intervjuisao i saslušao više od 200 ljudi, koji su im otkrili šta su sve preživjeli u ovim centrima.

Jedna od njih je i 31-godišnja žena iz oblasti Idlib, koja je pritvorena u junu, a koja je kazala da su je prvo natjerali da se skine do gole kože.

"Onda je nastala tortura. Prvo su mi kliještima čupali nokte, a onda su mi u prste, grudi i uši stavili spajalice. Mogla sam ih skinuti samo ako odlučim da progovorim. Spajalice u ušima su bile najbolnije", kazala je ona i dodala da su, tokom mučenja upotrebljavali i kablove za paljenje auta, koje su koristili za elektrošokove.

"Kablove su mi stavili i na genitalije. Mislila sam da više nikada neću vidjeti porodicu. Mučili su me tri dana, a onda pustili", kazala je ona.

Ovaj izvještaj se podudara sa svjedočenjem oficira sirijske vojske koji su prebjegli, a koji su ispričali za strane medije da su redovno dobijali naredbe da muče zatvorenike, iako je većina njih bila nedužna.

Govoreći za CNN, jedan bivši oficir, koji je u međuvremenu dezertirao u Tursku, kaže da su to bile nevjerovatne metode mučenja.

"Zatvorenika smo dovodili do tog stadijuma da je on potvrđivao i govorio sve što smo mi željeli da nam kaže ili prizna. Vadili smo im nokte kliještima, a onda smo ih tjerali da jedu svoje nokte. Tjerali smo ih da ližu sopstvenu krv sa poda", rekao je ovaj neimenovani bivši oficir za CNN.

HRV je saopštio da su do sada uspjeli da dokumentuju negdje oko 20 metoda koje se mogu podvesti pod zločine protiv čovječnosti.

HRV je pozvao Savjet bezbjednosti UN da pitanje Sirije proslijedi Međunarodnom krivičnom sudu, te da usvoji sankcije protiv svih zvaničnika koji su bili odgovorni za zločine.

"Nehumanost koja je očigledna u mreži ovih centara je takvih razmjera da je to uistinu užasno", rekao je Ole Solvang, jedan od zvaničnika HRV, i dodao da Rusija ne bi trebalo da štiti ljude koji su u stanju da učine nešto ovakvo.

Podsjećanja radi, Rusija i Kina su već stavile veto na dvije rezolucije Savjeta bezbjednosti UN kojima se osuđuje Damask i kojima se prijeti sankcijama. Vlada Velike Britanije i nekoliko drugih zemalja Zapada više puta je slalo jasno upozorenje da će se zvaničnici u Vladi Sirije smatrati odgovornim za trenutnu situaciju u zemlji.

Asad žali zbog obaranja aviona

Bašar al Asad, sirijski predsjednik, rekao je da bi volio da sirijske snage nisu oborile turski avion prošlog mjeseca, te da neće dozvoliti da se tenzije između dvije zemlje pretvore u otvoreni sukob.

Asad je istakao da je sirijska vojska saznala da avion pripada Turskoj tek nakon što je oboren.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije